24 karácsonyi mese – Gyermekkori fabulák varázsos köntösben

Szerző, fotók: Marity Mira

Mindenkit más vezet oda a választott könyvhöz. Van, akit a lenyűgöző borító vagy illusztráció, akad, akit egy jó recenzió ösztönöz vásárlásra, legtöbbeket az író vagy a téma vonz. Engem Szabó T. Anna vitt a 24 karácsonyi mese című kötethez, mert amit ő a nevével fémjelez, az arany a léleknek. Ezeknek az ünnepváró adventi meséknek a költőnő a fordítója, így nem volt kétséges, hogy elolvasom.

És ha már itt tartunk, hatalmas előnnyel indul az a kiadó a piacon, amely különleges, egyedi és figyelemfelhívó tipográfiával hívja fel a kiadványaira a figyelmet. A Brigitte Weninger által átdolgozott mesegyűjtemény borítója tündéri és nagyon szép: egy mikulássapkás maci tart a mancsaiban egy könyvet, hófödte tájakon és hópelyhek között, hogy belekezdjen a napi egy mesébe. Eve Tharletnek köszönhető a csodás grafika, és elbűvölő rajzai minden történetnek plusz élménytöltetet adnak.

Szerencse, hogy akik a Gutenberg-galaxis – vagyis a könyvnyomtatás és könyvolvasás végét jósolták, azok tévedtek. Az emberek szeretnek olvasni, és ez a szenvedély kisgyermekkorban kezdődik, amikor mi, szülők és nagyszülők mesét olvasunk a gyerekeknek. Ennek a kötetnek az az egyik vitathatatlan érdeme, hogy többféle mesét tálal a kis olvasóknak: van benne népmese, klasszikus a Grimm fivérektől, újkeletű műmese, bibliai eredetű történet és mondavilágból keletkező fabula. Mindegyik ügyesen átdolgozva téli hangulatúra, hogy a közös topic, a karácsony visszaköszönjön a sorok közül. Mert advent idején kell egy kis elvarázsolódás, nem csak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is, és este, amikor kinyílik a kötet, talán halk csengettyűszóval a háttérben érkezik meg az első tüneményes mese.

A kívánságpuncs tündéri hangulata a manók világába kalauzol, ahol a manógyerekek vidám pikniket rendeznek a hatalmas hóban, hogy elfogyasszák a „vacsreggelit”, és ízletes mézes puncsot kortyolgatnak hozzá. A puncs forró gőzével pedig kívánságokat és álmokat küldenek a csillagokba. A Kalandos szánkózás bizonyára a gyerekek kedvence lesz, mert ott a Mikulás egyik szarvasának drótkerítésbe gabalyodott agancsát kell kiszabadítaniuk a bátor kicsiknek. A három kismalac ebben a könyvben nem csupán sima malac, hanem karácsonyi kismalac – és az egész bájos sztori remekül példázza azt, hogy milyen kreativitással és újszerű ötletekkel van tele a kötet. A Hópelyhecske történet – ami nekem örökké ’Sznyegurocska’ marad – egy gyönyörű klasszikus orosz meséből lett átdolgozva (a forrásmű Osztrovszkij Tavaszi mese című novellája).

A 24 karácsonyi mesének külön érdeme, hogy minden mesenapra nyújt egy pozitív gondolatot, ajánl valami aktív tennivalót, felkínál egy bölcs konzekvenciát, amit tovább lehet gondolni, mesélni, átbeszélni a gyerekekkel. A Tomi és a bölcső tanulsága az önzetlenség és a jó szív, mert a címszereplője puha lepedőt tesz a jászolba a Kisjézusnak a szúrós szalma helyett. A Karácsonyfát mindenkinek! mese adekvát módon tanít a környezettudatosságra, mert kis főhősei az erdőben hagyják a fenyőt és ott díszítik fel, ahelyett hogy kivágnák és hazavinnék. Az ünnepi kollektív családi sütéshez érdemes felolvasni a Bori mézeskalácsa mesét, mert abban a szép, rendes és szabályos karácsonyi díszeket lecseréli a család a kislány sete-suta szabálytalan formájú mézeskalács díszeire.

Minden mese önmagában olvasható és megállja a helyét, de vannak visszatérő szereplők is, akik mintegy keretként ölelik fel a bájos téli történeteket. A manócsalád – Vilma és Vili az unokák, és Mózes apó, a nagypapa – több helyen is megjelenik. A kronológiailag első mese, A megérkezés is velük kezdődik. A pöttöm család tagjai rókataxin közlekednek, úgy köszönnek egymásnak, hogy orrukat összedörgölik, és azt mondják: „Nim-nem—nomi!” – és ezt biztosan sokan fogják utánozni a mesehallgató embergyerekek is.

A karácsony előtti időszak tele van sürgéssel-forgással, izgalommal és csodavárással, maga az ünnep pedig varázslattal és beteljesüléssel. Ez a 24 rendhagyó és elragadó mese elsősorban a szeretet és a jóság erejéről, a barátságról és segítőkészségről, fantáziáról és álmodozásról szól. Csodálatos olvasmány lehet ilyentájt nem csak az aprónépnek, de a felnőtteknek is. Mert néha nagyon jó úgy tenni és érezni, mintha egy igazi varázslatos, hóval borított mesevilág lenne az életünk.

https://www.libri.hu/konyv/brigitte_weninger.24-karacsonyi-mese–1.html

,