Február 2-án nyílik Az ajtó a Szegedi Nemzeti Színházban

Fotók: Tari Róbert

Szabó Magda egyik legismertebb művét, Az ajtót tűzi műsorra a Szegedi Nemzeti Színház 2024. február 2-tól, a főszerepben Fekete Gizivel, Barnák László rendezésében. A színpadi adaptáció szövegét Vörös Róbert jegyzi.

Az ajtó olvasópróba (Fekete Gizi)

A mai olvasópróbával kezdetét vette 2024 első szegedi bemutatója, Az ajtó próbafolyamata. Barnák László főigazgató, a darab rendezője felhívta a figyelmet arra, hogy nem a regény szó szerinti átültetése a cél, hanem sokkal inkább annak bemutatása, ahogy a bizalom és a szeretet két ember között kialakul. „A színház olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyekre sokszor nincs egzakt magyarázat: hogyan küzdünk a magunk és mások érzelmeivel, hogyan nyitogatjuk ki magunkban az ajtókat” – fogalmazott a rendező.

Az ajtó olvasópróba (Vörös Róbert)

Szabó Magda olyan tudással és sűrűséggel ábrázolta műveiben az életet, ami az irodalomban és a színházban egyaránt ritka, Emerenc karaktere pedig a világirodalomban is kivételes. A készülő produkció különlegessége mindemellett, hogy nem lesz díszlete, csupán néhány bútordarab, kellék segíti majd a történet térbeli behatárolását; a színészi játékra fókuszál az előadás.

Az ajtó olvasópróba (Barnák László rendező)

„A színházban mindig kérdés, hogy mennyi szabadságot adsz a képzeletnek, a nézőnek mennyi lehetősége van arra, hogy elképzeljen valamit – én azt a színházat szeretem, amelyik ad lehetőséget, de ehhez pontosan kell fogalmaznunk” – mondta Vörös Róbert dramaturg, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy újra a Szegedi Nemzeti Színházban dolgozhat, olyan színészekkel, akiket ismer és szeret. Ez írás közben segítségére volt, hiszen a szöveget már az előadója hangján hallotta. Fontosnak tartja, hogy a képzelőerő vigye a nézőt, a látottakat és a hallottakat a saját érzéseivel, tapasztalataival egészítse ki, a produkció így tud valóban maradandó élményt adni.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/az-ajto