Kovács Krisztina kurátori tárlatvezetése Françoise Gilot: Felszálló Főnix c. kiállításán – Műcsarnok, Budapest, 2023.12.17., 14 óra

Kedves Művészetbarátok!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy Galériánk művészeti vezetője, Kovács Krisztina tart kurátori tárlatvezetést december 17-én 14 órakor, Françoise Gilot „Felszálló Főnix” című kiállításán a Budapesti Műcsarnokban. 

Belépés: aznapi kiállítási jeggyel

Vendégeket regisztrációhoz kötötten, korlátozott számban tudnak fogadni a programon.

Regisztráció: eri.ildiko@mucsarnok.hu

Időpont: 2023. 12. 17. 14 óra

Helyszín: Műcsarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 37.)

… a művészetem nem a mindennapi valóságból való menekülési kísérlet, hanem ének a félelemmel szemben. A lebegő vásznaim, mint zászlók és lobogók a csatában, arra csábítanak, hogy háborút vívjunk a kétségbeeséssel, hogy győzelmet arassunk az entrópia felett.”

/Françoise GILOT/

Françoise Gilot kiemelkedő művész és rendkívüli ember volt, aki már életében legendává vált, megkerülhetetlen szellemi örökséget hagyva ránk. Nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága mellett számos művészelméleti könyvet írt, verseskötetet publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. Sokoldalú és művelt személyisége magával ragadta a környezetét, jelenléte betöltötte az őt körülvevő teret. Műveinek letisztultsága, eleganciája, formai szilárdsága, élettől lüktető színei, dinamizmusa, szellemes motívumai és mitikus szimbólumai egy teljesen önazonos, sokrétegű személyiség kivetülései.

A Műcsarnok kiállítása a művész Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a picassói időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, melyek hosszú idő után újra együtt láthatók. A tárlat a Rozsda Endréhez fűződő megindító barátságának is emléket állít, hiszen ennek a rendkívüli kapcsolatnak köszönhető Gilot Magyarország iránt érzett szeretete, kötődése és az elmúlt évtizedekben a magyar művészeti színtéren való jelenléte. Utóbbinak méltó bizonyítéka, hogy a Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre. 

Az életében folytonosan megújuló és újjászülető Főnixmadár 2023. június 6-án végleg felszállt. Bár a Műcsarnok kiállításának megnyitóját már nem élhette meg, erőt sugárzó lelke és példaértékű életével összefonódó művészete átütő hatással tölti be a tereket és visszhangozza ars poeticáját, mely valóban az, aminek vallotta: győzedelmes ének a félelemmel szemben.

Kovács Krisztina, a kiállítás kurátora

Forrás: Várfok Galéria