Tárlatvezetés Pető István De temps en temps (Időről időre) című kiállításán

Kedves Művészetbarátok!

Szeretettel várunk mindenkit 2023. december 16-án, 14 órától a Várfok Galériában megrendezésre kerülő tárlatvezetésünkre. Az esemény keretében művészeti vezetőnk, Kovács Krisztina művészettörténész mutatja be a Várfok Galéria legújabb művészének, Pető Istvánnak a De temps en temps (Időről időre) című kiállítását.

Az esemény magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges, a részvétel ingyenes.

Időpont: 2023. december 16., szombat, 14:00

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

Pető István (Mezőkövesd, 1955) művészete egyszerre hordozza magában a festészet érzéki szabadságát és az elmélyült, meditatív formai építkezést. A lírai és a nyers ellentéte, a vászon struktúráját láttató üres felületek, a több rétegben felvitt, végtelenül finom színátmenetek, az expresszív, vad gesztusok és az organikus, élettől lüktető formák egy különösen gazdag belső világ kivetülései, melyek a lélek különböző régióit pengetik meg a nézőben. Munkásságában a grafika és a festészet állandó kapcsolatban áll egymással. Alkotásmódjának fókusza az építkezés – lírai munkái valójában egy jól-strukturált, lépésről-lépésre átgondolt művészeti program eredményei, amelyben a rendezettségen keresztül nyilvánul meg a teljes formai szabadság.

Ezt a fantasztikus, lenyűgözően tágas belső művészi világot mutatja be a Garden, Now-sorozat, amely a művész által mentális sétái során bebarangolt metaforikus lélek-kerteket teszi a néző számára láthatóvá. Alkotásai kapcsolatteremtőek, hídként ívelnek át a nyugati avantgárdból sarjadó lírai absztrakció és az ősi, spirituális, keleti hagyomány között, olyan esztétikai vegyületet létrehozva, amely sűrű gondolatisággal telített.

A Várfok Galéria örömmel mutatja be új művészének, a Párizsban élő és alkotó Pető Istvánnak első egyéni várfokos kiállítását és egyben eddigi legnagyobb magyarországi tárlatát.

Forrás: Várfok Galéria