Zongoravirtuózt lát vendégül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Prokofjev, Liszt, Chopin, Bartók. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar csütörtöki koncertjén két 20. századi táncjáték zenéje keretez majd két versenymű-karakterű 19. századi művet. Miként izgalmas komolyzenei „kombinációkkal”, úgy új külföldi művészekkel ismerkedni is mindig izgalmas. Ezen az előadáson ugyanis a közönség egy nagy tehetségű orosz zongoravirtuózzal, és egy szintén orosz karmesterrel találkozhat, aki a női dirigensek örömtelien gyarapodó táborát képviseli.

Prokofjev Rómeó és Júliája balett, Bartók egyfelvonásosa, A csodálatos mandarin pedig pantomim, ám a műfajmeghatározás különbsége ellenére mindkét mű a mindent elsöprő szenvedélyről szól, és ez a szenvedély mindkét történetben végzetesnek bizonyul. Izgalmas lesz egy estén hallani a Prokofjev-balett részleteit és a Bartók-pantomimból készült szvitet.

Az is lebilincselőnek ígérkezik, hogy a 20. századi keret ezúttal két tőről metszett romantikus művet is magába foglal: Liszt Haláltáncát és Chopin Andante spianato és Grande polonaise brillante című tételpárját. A két szerző között csupán egy év korkülönbség volt, barátság is összefűzte őket – ez a két kompozíció mégis annyira más! A Haláltánc sötét és démoni, míg az Andante spianato és a Grande polonaise brillante gesztusait költőiség, nemes tartás és elegancia uralja.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alexander Malofeev mindössze huszonkét éves, de már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét. Hangszerén az egyik legnagyobb ígéretű ifjú titánként tartják számon.

Honfitársa, a moszkvai születésű Alevtina Ioffe női karmester nemzetközi karrierje pedig 2018-ban kezdődött, azóta sikeresen mutatkozott be Berlin, München, Stuttgart, Weimar, Párizs, Zürich és Seattle közönségeinek. 2021 és 2022 között továbbá a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb múltra visszatekintő opera- és balettháza zenei igazgatójaként tette le a névjegyét.

A ZONGORA IFJÚ VIRTUÓZA

2023. december 7. (csütörtök)19:30 – MÜPA

SZERGEJ PROKOFJEV: Rómeó és Júlia, 1. és 2. szvit – részletek, op. 64

LISZT FERENC: Haláltánc – fantázia zongorára és zenekarra

***

FRÉDÉRIC CHOPIN: Andante spianato et Grande Polonaise brillante zongorára és zenekarra, op. 22

BARTÓK BÉLA: A csodálatos mandarin – szvit, Sz. 73, BB 82

Alexander Malofeev zongora

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Alevtina Ioffe

Forrás: MNF