Európai Moziéjszaka az Urániában Éric Toledano és Olivier Nakache részvételével

Az Európai Moziéjszakát december első hetében Európa számos pontján rendezik meg. Az esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, itt látható premier előtt december 5-én este 7 órakor az Ennél csak jobb jöhet (12) című francia filmvígjáték a két rendező, Éric Toledano és Olivier Nakache részvételével. A világhírű rendezőpáros, akinek nevéhez olyan komédiák fűződnek, mint az Életrevalók vagy az Eszeveszett esküvő, a vetítés után közönségtalálkozón vesz részt. Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia honlapján, a film műsoroldalán lehet a rendelkezésre álló helyek erejéig.

Az Európai Moziéjszakáról

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében. Célja, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel. Az Urániában rendezett idei esemény együttműködő partnere a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

A filmről

A hamarosan a magyar mozikban is látható vígjáték két főhőse Albert (Pio Marmaï) és Bruno (Jonathan Cohen), két kisstílű szélhámos, aki ingyen sör reményében elmegy egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfi egy vonzó tüntetőnek (Noémie Merlant) köszönhetően az ökoharcosok között marad, annak ellenére, hogy igazából egyáltalán nem érdekli őket a Föld megmentése. A társaság tagjai egyre jobban befogadják őket, nem tudván, hogy Bruno és Albert csak a saját hasznát keresi az akciókban. Eközben a két barát között egyre nő a feszültség a lányért való versengésben. Az Ennél csak jobb jöhet december 28-tól látható országosan a mozikban, szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

A film világhírű rendezőpárosáról

Éric Toledano (1971) és Olivier Nakache (1973) a francia film „aranyduója”. Huszonévesen egy nyári táborban találkoztak, először itt szövögették álmaikat közös filmekről. Első közös nagyjátékfilmjüket, a 2005-ben készült Csajozós párost Jean-Paul Rouve és Gerard Depardieu főszereplésével forgatták. Rouve a következő vígjátékukban, a Volt egyszer egy nyárban is főszerepet kapott és mellette feltűnt Omar Sy, akivel a későbbiekben rendszeresen együtt dolgoztak. 2011-ben Omar Sy és Francois Cluzet főszereplésével készítették Életrevalók című filmjüket, amely világsiker lett és híressé tette a rendezőpárost. A filmre csak Franciaországban mintegy 20 millióan váltottak jegyet, a globális össznézőszám pedig meghaladta az 52 milliót. Magyarországon is rendkívül népszerű, a történetet színpadon is bemutatták. Következő filmjüket, a Sambát Omar Sy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével forgatták, s szintén többmilliós nézettséget ért el. Újabb nagy sikert hozott számukra 2017-ben az Eszeveszett esküvő Jean-Pierre Bacrival, Jean-Paul Rouve-val, majd következett 2019-ben a Különleges életek Vincent Cassel és Reda Kateb alakításával. Legújabb filmjük az Ennél csak jobb jöhet, amelyben Pio Marmaï, Jonathan Cohen és Noémie Merlant alakítják a vezető szerepeket. A Toledano-Nakache rendezőpáros a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy olyan igényes vígjátékokat készítsen, amelyek valós társadalmi problémákat feszegetnek.