New York Jazz Fesztivál a Budapest Jazz Clubban!

2023 őszétől első alkalommal rendezi meg a műfaj tengerentúli epicentrumának legjelesebb képviselőit felsorakoztató koncertsorozatát a Budapest Jazz Club.

Jonathan Kreisberggel már találkozhatott a BJC közönsége, hiszen a legendás Hammondos, Lonnie Smith kíséretében remekelt 2017 novemberében, majd 2018 tavaszán saját zenekarával szintén hangos sikert aratott. A new york-i gitáros már tizenévesen feltűnt a Guitar Player és a DownBeat szaklapok hasábjain. Karrierje első lökését a Miami zenei egyetem big bandjének gitár-pozíciója adta. Ennek köszönhetően olyan zenészekkel játszhatott együtt, mint Joe Henderson, Michael Brecker vagy épp Red Rodney. Húszas éveiben hosszabb nemzetközi turné után visszatért New Yorkba, ahol a legnevesebb zenekarok kapkodtak érte. Játszott Lee Konitz és Joe Locke oldalán, majd együtt alkotott Ari Hoeniggel valamint Don Friedmannal is. Kreisberg eddig nyolc megjelent albumot tudhat magáénak, köztük a saját bevallása szerint nagy kihívást jelentő ONE című korongot, melyen szóló-produkciója hallható. Erre a koncertjére saját, utolsó BJC-s szereplése óta a világ majd’ minden kontinensén turnézó zenekarával érkezik.

Jonathan Kreisberg – gitár, David Kikoski – zongora, Rick Rosato – bőgő, Colin Stranahan – dob

KEVIN HAYS SOLO – 2023. november 14.

A Grammy-díjjal is elismert Kevin Hays-t Lionel Loueke oldalán már halhatta a BJC közönsége. Ízig vérig new york-i jazz-muzsikus, aki Benny Golson, majd a fiatal Joshua Redman oldalán robbant be az amerikai jazz-világ vérkeringésébe. Dolgozott Seamus Blake-kel, Eddie Hendersonnal, sőt, Sonny Rollins-szal is turnézott. Saját triójával – oldalán Doug Weiss-szel és Bill Stewart-tal – tizenöt évig járták a klubokat és fesztiválokat. Játékáról számos szakíró mellett zenésztársai, többek közt Brad Mehldau és John Scofield is szuperlatívuszokban nyilatkozik. Ezen az estén elmélyült, csakis önmagára és saját hangszerére fókuszáló oldalát ismerhetjük meg.

Kevin Hays – zongora

ETHAN IVERSON TRIO – 2023. január 31.

Az Esbjörn Svensson, Brad Mehldau és John Medeski triumvirátus trónkövetelője, Ethan Iverson, tizenhét évig volt a Downbeat által „game-changing” formációként aposztrofált Bad Plus zenekar alappillére.

A rock slágereket szemtelenül és játszi könnyedséggel jazz köntösbe öltöztető trió hatalmas sikerrel adott koncertet Village Vanguard-ban és a Carnegie Hallban, miközben olyan formátumú művészekkel működött együtt, mint Bill Frisell és Joshua Readman.

Ethan Iverson 2017-ben vált ki a trióból, hogy minden energiájával saját kiteljesedésére koncentrálhasson. Ennek eredményeként született meg 2022-ben az Every Note című Blue Note gondozásban megjelent legfrissebb albuma, melyen két nagyágyú, bőgőn Larry Grenadier, míg dobokon a legendás Jack DeJohnette kíséri.

Az ízig-vérig new york-i muzsikus, Terence Blanchardhoz hasonlóan nem csak élőben szerepel, de számos a jazz-zenéhez kötődő szellemi produktummal gazdagítja a kortárs kultúrát. Igazi jazz-tudós, Do The Math néven futó weboldalán fellelhető több tucat interjú, esszé és értekezés jazz és klasszikus zenei témákban egyaránt.

Január 31-i koncertjén két virtuóz zenésztársa kíséri, bőgőn Peter Washington, dobokon Eric McPherson működik közre.

Részletes információk: www.bjc.hu , www.facebook.com/BudapestJazzClub

Forrás: BJC