Idén is a Közép-Európa Táncszínház nyitja a Sissi Őszi Tánchetet

Immár 12. alkalommal kerül megrendezésre Budapest hetedik kerületében a Sissi Őszi Tánchét, azaz a SŐT7. A rendezvény házigazdája a Bethlen Téri Színház és rezidens társulata, a Közép-Európa Táncszínház (KET), mely idén is egy-egy előadással képviseli magát az eseményen.

A kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett egyhetes táncfesztivál műsora az első években a hazai kortárstáncélet nívós előadásait, majd évekig a vidéki tánctársulatok budapesti bemutatkozásait helyezte előtérbe. A 2023-as koncepció – nem feledve az eddigieket – két fontos témára koncentrál, egyrészt a Bethlen és a KET egyik alapvető küldetésére, a tehetségek felkarolására, valamint az egyre fontosabbá váló nemzetközi kapcsolatokra.

A V4-es együttműködéseknek köszönhetően ugyanis, idén további közép-európai tagországok is részt vesznek az őszi fesztiválon egy Európai Uniós projektnek köszönhetően, mely a Beyond Front@ nevet képviseli, és amit a KET visz három éven keresztül.

Horváth Attila – Fotókredit: Közép-Európa Táncszínház

Ellentétek harmóniája

A KET már jól ismert Ifjú Koreográfusok Fóruma nevű kezdeményezésének köszönhető, hogy idén immár a 25. fiatal alkotónak ajánlja fel a lehetőséget, hogy együtt dolgozhasson a társulattal. November 11-én Horváth Attila mutatkozik be Sweet (dis)harmony címre keresztelt demonstrációjával, mely témájában egy zárt közösségen belüli folyamatos állapotváltozást és a különböző temperamentumú egyéniségek közötti különbségeket vizsgálja. Akárcsak a tűz, a víz, a föld és a levegő – mint a bolygók –, ők is vonzzák, vagy éppen taszítják egymást.

Sweet (dis)harmony: Horváth Attila: Sweet (dis)harmony (IKF) – Bethlen Téri Színház (bethlenszinhaz.hu)

Dabóczi Dávid – Fotókredit: Közép-Európa Táncszínház

Párhuzam a mai világgal

November 12-én látható a Szerver, Dabóczi Dávid, a KET táncművészének koreográfiája. A cím önmagában beszédes. Az alkotó megfogalmazásában mindannyiunk fejében van egy olyan „szerver”, ami működteti az életünket, befolyásolja cselekvéseinket. Viszont mi történik, ha ez a „szerver” meghibásodik, zárlatot kap, túltöltődik vagy lemerül? A darab ezekre a kérdésekre keresi a választ, reflektálva rohanó napjainkra.

Szerver: Dabóczi Dávid: Szerver (IZP) – Bethlen Téri Színház (bethlenszinhaz.hu)

Az idei fesztivál részletes programja a Bethlen Téri Színház honlapján olvasható: