Az akusztikus széktől a hétköznapi tárgyakból konstruált szintetizátorig – A Határtalan Design – Reflexiók című nemzetközi hangzótárgy kiállítása és különleges  eseménysorozata november végéig látható a FUGA Budapesti Építészeti Központban

Fotók: Juhász Tamás

A Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat első ízben valósul meg tematikus tárlatként 14 ország 54 művészének részvételével. A különleges nemzetközi válogatás Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulójához kapcsolódva, Ligeti sokrétű alkotói tevékenységének inspirációjára született. A kiállított anyagban a hangszerektől kezdve, a hangzó bútorokon át, a design és a képzőművészet határterületén mozgó hangzó tárgyakon, installációkon és az azokat bemutató filmeken keresztül, egészen a hangzó vagy zenei asszociációkkal bíró ékszerekig terjedő anyagot láthat a közönség.

A kiállító művészek között olyan nemzetközileg is jelentős alkotók szerepelnek, mint a fiatal finn Hemmo Honkonen, akinek a harmonika hangját idéző akusztikus széke, illetve az ajtóba épített cintányért nyitáskor megszólaltató fali szekrénye látható Budapesten. Az Oslóban élő grúz származású zeneszerző és hangművész, Koka Nikoladze zenélő objektjét kizárólag hétköznapi tárgyakból építi. A Koppenhágában lakó, művészeti, mérnöki és zenei alapokról induló George Koutsouris munkájában rozsdamentes acél gépcsavarok között elektromos motorral hajtott, festett bükkfa golyók mozognak az analóg és a digitális világ egymásra hatását szimbolizálva. A formatervezett tárgyak között különleges színfoltot képvisel a lengyel Kamil Laszuk Red Dot díjas Musiconja, valamint az olasz Lorenzo Bravi interaktív hangzó tárgya, amely izgalmas példa arra, miként válhatnak hétköznapi tárgyak valódi hangszerré.

A magyar alkotók munkái közül látható például Kertész Krisztián fizikus, a Hermina Alkotócsoport egyik tagja fény-mozgás-hang kapcsolatára épülő interaktív objektje, Sztruhár Zsuzsa „biciklikerekes” zenegépe, Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás Glissonic fúvóshangszer-családjának Glissotar névre keresztelt darabja, Pinviczki Judit résdobjai és hangzó ékszerei, valamint az Ejtechfraktál faliszőnyege, amely intuitív módon tárja elénk a tapintás és a hangképzés összefüggéseit.

A Határtalan Design kiállításokon hagyományosan minden évben más ország alkotói állnak a középpontban, ezúttal a spanyol alkotások kapnak kiemelt szerepet. Enrique del Castillo régi vetítőgépek újrahasznosított alkatrészeinek felhasználásával olyan optikai olvasókat hoz létre, amelyek a celluloidon megjelenő mintákat hanggá alakítják. Sofia Montenegro Ven y Ver című installációja a vizualitást hanggal és performatív elemekkel ötvözi. A spanyol válogatásban két eltérő alkotói attitűddel dolgozó ékszerművész, a világhírű Trinidad Conteras egyedi kerámiaékszerei mellett Juan José Ibáñez régi villanyborotvák újrahasznosításával készülő hangzó kitűzői is helyet kapnak.

Külön tematikus egységet alkotnak a hangzó, illetve a zenére asszociáló ékszerek, valamint a IX. TEXHIBITION. Ez utóbbi szintén a Ligeti tematikához illeszkedik: a zeneszerző Musica ricercata című, 11 rövid darabból álló zongoraciklusára reflektálva textilművészek és egy grafikus közösen tervezett egy 11 darabos textilsorozatot.

A kiállításhoz különleges zenei programok kapcsolódnak, amelyek között szerepel Radnóti Róza Ligeti György és Bartók Béla műveiből összeállított zongoraestje, Lipták Zsófia Zámori Eszter ékszerére készült performansza, Mátrai Péternek a 2023. évi Velencei Biennálé Magyar Pavilonjába készített REZIDUUM projekt hang- és zenei koncepcióját bemutató előadása, Sofia Montenegro saját installációjához kapcsolódó performance-a. Hallható lesz továbbá Enrique del Castillo Phonoptic Reader nevű hangzó tárgya, valamint a modern jazzt játszó Glissonic Trió, a különleges glissotárt bemutató koncertjei. A finisszázson a Kerényi Mihály által rendezett, Radnóti Róza előadásában készült Musica ricercata című zenefilm lesz látható.

Részletes program: design-without-borders.eu és fuga.org.hu

Időpont: 2023. október 15. – november 26.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti központ, 1052 Budapest, Petőfi S. u. 5.

Nyitva tartás: Szerda – Vasárnap 14:00 – 19:00 között

A koncertek és a próbák miatt a nyitva tartás változhat. Pontos információ a fenti honlapokon.

A kiállítás a Budapest 150 emlékév részeként, az NKA és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával a Határtalan Design 20 jubileumi kiállítássorozat keretében a Budapest Design Week hivatalos eseményeként valósul meg.

,