„Közvetítőszerep a néző és a látvány közt” – Sopsits Árpád: Mellékszereplők című filmje a mozikban

2023. október 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, teltház előtt mutatták be a közönségnek a Makk Károly osztályában végzett Balázs Béla-díjas rendező, Sopsits Árpád új, sorban már hetedik nagyjátékfilmjét, a Mellékszereplőket.

A díszbemutató után két nappal később az országos mozihálózatokba került, közel két órás film több szempontból is rendhagyó és aktuális.

A 41 évesen elhunyt, a szakma által az egyik legtehetségesebb magyar fotográfusként számon tartott Telek Balázs (1974-2015) alkotásainak hangulatát is meg- és felidéző, szülővárosában, Balassagyarmaton forgatott és játszódó filmben szerephez jutnak rokonai: lánya, testvére és édesapja is. A film másik érdekessége – bár erre a nézői figyelmet irányítani kell -, hogy az időben nem lineárisan kibontakozó, több ember sorsának múltbéli, már-már sorszerű összekapcsolódását feltáró történet szereplőit alakító hivatásos és amatőr színészek is a saját keresztnevükön szólíttatnak meg. Így Farkas Franciska, Jászberényi Gábor – és még az egyik főszerepet alakító – Sopsits Árpád is saját keresztnevével alakítja az általa megformált filmbéli karaktert.

Főleg a Telek család fiktív történetbe beleszőtt és eljátszott tagjainál merülhet fel belső kérdésként, hogy a karakterek akár önmagukat is eljátszhatják. Így akár igaz, megtörténtek is lehetnek a három család több generációjának életeseményei, köztük a történet kibontását indító jelenet, amely egy Telek Balázs emlékkiállítás egyik, évekkel korábban készített fotográfiájának múltbéli alakjait jeleníti meg. Az ez által elindított nyomozás szövi össze és bogozza ki egyszerre a szereplők évtizedes, egészen odáig ismeretlen, közös sorsát. Egy gazdag üzletember, az exmodell felesége, lányuk, egy fotográfus és keramikus barátnője, egy katolikus pap közös története a film, amelyben a titok és a bűn újradefiniálása nem nélkülözi a bűnhődést sem.

A morális kérdéseket is érintő filmalkotás, ha alapvetően happy end is a vége, nem túl vidám. Talán azért, mert az ellenünk és a saját magunk ellen vétkezés, majd megbocsátás folyamata sem mindig az. Ebben az egész estés filmalkotásban senki nem úszhatja meg ennek a kihagyhatatlan stációit. A film alkotóinak Telek Balázs iránt kötődése sokrétű.

De –  ahogyan a film története is utal erre – semmi nem véletlen és vizuális művészként közvetítő szerepe van, bármilyen körülmények közt is legyen. Telek Balázs egy 2002-es Baki Péternek adott, a Fotóművészet magazinban megjelent interjújában így beszél erről:
“Az eddigi életem bebizonyította, hogy véletlenek nincsenek. Sokszor érzem azt, hogy ennek a fotónak meg kellett történnie, és egyfajta közvetítőszerepem van a látvány és a néző közt.”

https://www.pannonia-entertainment.hu/filmek/mellekszereplok/

Fotók forrása: Pannonia Entertainment