Vallomások – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

2023. október 6-án, a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyének nyitányaként történelmünk egyik legtragikusabb napjára, az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulójára emlékeznek Liszt Funérailles (magyarul Temetés) című zongoraművének, Farkas Ferenc zeneszerző által szimfonikus zenekarra hangszerelt változatának előadásával. Liszt ebben a műben a ’48-as szabadságharc bukása miatt érzett gyászát és keserűségét mondja el. Farkas Ferenc a Liszt életéről szóló, Szerelmi álmok című film kísérőzenéjéhez hangszerelte meg a Funérailles-t. A zenekari átirat első, nyilvánosság előtti előadásán a zeneszerző fia, Farkas András vezényelte a MÁV Szimfonikus Zenekart 1998. december 2-án, azaz 25 évvel ezelőtt, a Zeneakadémián.   

MÁV Szimfonikus Zenekar © Steirer Máté

A Vallomások címet viselő hangverseny Bartók I. Hegedűversenyével folytatódik, amely egy beteljesületlen szerelem emlékét idézi. A fiatal Bartók Geyer Stefihez, a később szép karriert befutott fiatal hegedűművész számára komponálta a művet. „Az idealizált Geyer Stefi képe, földöntúli és bensőséges” — írta Bartók az első tételről, a másodikat pedig „az élénk Geyer Stefi, vidám, szellemes, szórakoztató” jelzőkkel illette. A kész mű kottáját, mint vallomást, már csak szakításuk után adta át a lánynak, aki azt soha nem adta elő, de élete végéig őrizte a kéziratot.  Halála után két évvel, 1958-ban mutatták be az op. posthumus jelzésű, két tételes hegedűversenyt.

Pusker Júlia © Csibi Szilvia

A játékos és virtuóz hegedűszólamok a szólista számára hálás feladatot jelentenek. Ez alkalommal Pusker Júlia előadásában hallhatja a közönség, akit az Európai Hangversenytermek Szervezete beválasztott a Rising Stars (Feltörekvő csillagok) elnevezésű sorozatába, melynek köszönhetően a 2023/24-es évadban Európa legrangosabb koncerttermeiben adhat szólóesteket.

A hangverseny második részében Mahler V. szimfóniáját hallhatja a közönség, amely örömök, csalódások, betegség és sok más megrázó élmény között csapongó romantikus lelkiállapotának lenyomata, az Adagietto pedig egyenesen a szerző szerelmi vallomása felesége, Alma számára. Hatalmas méretű zenekart foglalkoztató hosszú mű, amely első percétől az utolsóig lebilincseli hallgatóit. A mű ősbemutatója 1904. október 18-án volt Kölnben, a Gürzenich Zenekart a szerző vezényelte.

Róbert Farkas © Marco Borggreve

A MÁV Szimfonikus Zenekar október 6-i hangversenyét Farkas Róbert, az együttes vezető karmestere vezényli. A műsor része a 2023/24-es évadban az általa tervezett „Szerelem és szenvedély” tematikának.

Jegyek korlátozott számban még kaphatók: https://mavzenekar.hu/event/vallomasok/