A Határtalan Design kiállítás a Vienna Design Weeken is bemutatkozik

Fotók: Juhász Tamás, Határtalan Designe, Bécs

Szeptember 22-én a Collegium Hungaricumban megnyílt kiállításon 14 ország 76 alkotójának munkái láthatóak, amelyek között a 2022. évi budapesti tárlaton és a korábbi években bemutatott projektekből szervezett szűkebb válogatással találkozhatnak az érdeklődők.

A 19 éves múltra visszatekintő budapesti rendezvénysorozat a pozsonyi kiállítást követően második alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Az intézményi háttér nélkül megvalósított független projekt hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára a régió egyik jelentős dizájn- és összművészeti eseményévé vált.

A Határtalan Design elnevezés a projekt nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra utal, és a különböző művészeti ágak és tematikák közötti átjárhatóságot, a generációk közötti párbeszédet állítja fókuszba. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn széleskörű értelmezési lehetőségeit, elsősorban a kreatív szemléletet és az innovációt.

A kiállításon a látogató sorozatgyártott darabokkal, kis szériában készülő bútorokkal és kiegészítőkkel, prototípusokkal, kísérleti tárgyakkal, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, képzőművészeti alkotásokkal, kortárs ékszerekkel, tárgyfotókkal találkozhat, amelyek közül jó néhány társadalmi, ökológiai sőt gasztroetimológiai kérdésekkel foglalkozik. 

A budapesti kiállítás hagyományosan kisebb szekcióból épül fel, ezt a tematikát követi a bécsi tárlat is.

A DWB VLOG egy 154 rövidfilmből álló videósorozatot takar, amely a 2021-ben tervezett és a Covid miatt meghiúsult pozsonyi és bécsi kiállítások helyett jött létre, nemzetközi bemutatójának partnere pedig a brit Dezeen volt.

2022-ben az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan egy reprezentatív válogatás valósult meg, amelynek néhány különleges darabjával az osztrák közönség is megismerkedhet. Nem maradhat el a Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte, a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését elősegítő TEXHIBITION projekt, illetve a kortárs ékszertervezőkre fókuszáló szelekció bemutatása sem, sőt a 2018-ban készült tárgyfotó válogatásból hat alkotó munkái is kiállításra kerülnek.

A kiállítás alapítói, kurátorai:

Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, majd a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia 2012 és 2020 között a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja volt. Tervezői munkájukhoz kapcsolódóan több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták. Többek között elnyerték a Magyar Formatervezési Díjat, a Design Management Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat.

1994-ben közösen alapították az Unikát Összművészeti Stúdió Bt.-t és az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben létrehozott kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény megvalósítása fűződik a nevükhöz. 2004 óta szervezik közösen a magyar dizájnerekre fókuszáló madeinhungaryt, 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD-et, illetve 2014 óta a Határtalan Design kiállítást és összművészeti rendezvénysorozatot. Az eltelt évek során majd 4000 művésszel dolgoztak együtt.

NYITVA

2023. szeptember 22. – október 5.

Collegium Hungaricum, 1020, Bécs Hollandstraße 4.

szeptember 22. – október 1. 10.00-19.00 regisztráció nélkül látogatható

október 2. – október 5. 10.00-18.00 előzetes regisztrációval  anmeldung@chwien.at címen

Fő támogató: Nemzetközi Visegrádi Alap, Collegium Hungaricum

Együttműködő partnerek: Lengyel Intézet – Bécs, Pro Helvetia, Szlovák Intézet – Bécs, Szlovén Kulturális Információs Központ, Cseh Centrum – Bécs, Magyar Könnyűipari Szövetség, VŠVU/AFAD

A kiállítás a Vienna Design Week és a Határtalan Design 20 jubileumi programsorozat része.

design-without-borders.eu