24 órás fotózás Déri Miklóssal a Káli-medencében – Salföld Kultháló Bázisa a Bánya Kert

© Mohai Balázs 

A Káli-medence az országnak az a pontja, amit ha csak egyszer lát az ember, könnyen érezheti azt, innen nem szeretne elmenni. Sokan nem is tudnak szabadulni tőle. Földet, házat, birtokot vesznek, próbálnak minél több időt itt tölteni vagy ide is telepednek.  Többek ők, mint a nyaraló gyüttmentek. A helyiek bebírók néven illetik őket. Déri Miklós fotóművész a Bánya Kultháló bázis felkérésére 2022 óta fotózza a helyieket és a bebírókat, hogy eddig láthatatlan egymásra hatásuk a fényképeken testet öltsön. A nyár elején megszakítás nélkül, 24 órán keresztül  Szentbékkálla határában készített róluk portrékat. A folyamatot Mohai Balázs követte végig, fotóival ennek a fotós “expedíciónak” a hangulatát szerette volna dokumentálni. A sorozat egyik legizgalmasabb képpárja Déri Miklós portréja a 24 órás munka előtt és után.

Jancsó Miklós, Sára Sándor, Szomjas György – a Káli-medencét a hetvenes évek végén kezdte felfedezni a filmvilág, őket követte sok művész, építész, külföldről hazatelepült repatriáló magyar és a vidék hangulatára, örökségére érzékeny ember. A többi bebíró. Romos házakat újítottak fel figyelve az építészeti örökségre, közösségeket hoztak létre, új életet kezdtek, és akarva akaratlanul hatottak az itt élőkre. A helyiektől pedig az elsőre erősnek tűnő, bebíró jelzőt kapták. 

A két csoport kapcsolódása folyamatos téma a környéken. Déri Miklós fotóművész sorozataiban sokszor kisközösségek és valamilyen módon összefüggő csoportok tagjait fényképezi, leggyakrabban a saját környezetükben. A salföldi Kultháló bázis, a Bánya Kert felkérésre 2022-ben kezdett el foglalkozni a Káli-medencében élőkkel. Tavalyi – rendkívül sikeres – Bebírók sorozata idén továbblépett egy másik formátumba, folytatva azt a szálat, ami az akkori kérdésfeltevéssel elindult:  a kapcsolat az ideköltözők és a helyiek között, a testek beszéde, az arcok tükre – és minden, amit mesélnek.  A Káli-medence egy jellegzetes pontján, Szentbékkálla határában 24 óra alatt kétóránként, a körpanorámát 30 fokos részekre osztva készített portrékat a régióban élőkről.

Ezt a folyamatot örökítette meg Mohai Balázs, egy nem a tervek szerint alakult napon. “Fotósként nagyon szeretem a koncept fotózásokat, tetszett az ötlet, hogy Miki a semmi közepére, egy mezőre hívja az alanyokat. Technikailag is izgalmas volt, hogy a körpanorámát miként osztják fel 12 cikkelyre. Nem véletlenül komponáltam bele néhány fotóba az ezt jelző madzagokat. Ami pedig a nyár egyik legjobban várt eseményévé tette számomra a dolgot az az, hogy úgy volt, egy nagy dzsemborit is terveztek a fotózás köré. Lett volna közös eszegetés, iszogatás, ami talán még jobban összehozta volna a helyieket és a bebírókat. Azonban végül ezt az időjárás keresztülhúzta. Ugyanis a nyár elejének egyik legviharosabb napja volt, hatalmas széllel és esővel. Miki mégis úgy döntött, az eredeti időpontban megvalósítja a projektet. Már alapból hősnek tartottam, hogy vállalja a megszakítás nélküli 24 órás fotózást, így pedig méginkább. Érdekelt milyen állapotban lesz, ez miként tükröződik az arcán, ezért is készítettem róla az előtte-utána portrékat. Miki türelmes volt még az utolsó fotózásnál is, mindenkivel hosszan beszélgetett. Egyébként alapvetően a fotózás hangulatát próbáltam visszaadni. Az expedíciókon készülő  természetfotók érzetét próbáltam megidézni a fényképeken, mint amikor egy orrszarvú keresésére indulnak. Ez a projekt ugyanis az én szememben egy expedícióval vetekedő fotós teljesítmény” –  meséli Mohai Balázs.

Déri Miklós Bebírók körkép kiállítása augusztus 27-ig látogatható a Bánya Kert fás ligetében, a tanösvényen haladva. Emellett a jazz kedvelőinek is érdemes ellátogatni Salföldre. A fotó- és képzőművészet mellett ugyanis a Bányában még ez a műfaj van még fókuszban. Vázsonyi János beavató sorozatának segítségével a műfaj számos rétegének értő hallgatóivá válhatunk. Ezen a héten pedig a MINE X INTERURBAN X Bánya Jazz programsorozatában többek között a Bence Kalandjai és Sena koncertjét hallgathatjuk meg, míg Sárkány Berci ritmuslaborjában, Paizs Miklós dorombműhelyén valamint Vázsonyi János és Erik Truffaz workshopján a zenei nevelés kerül fókuszba.

Forrás: Capa Központ