Júliusban minden szerda este Borszerda 

Július 5-én indul a Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerda. A rendezvénysorozat immár tizenkettedik alkalommal készül rendhagyó múzeumi programokkal a képzőművészet és a bor rajongóinak. Júliusban szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészetkedvelő közönséget a Budai Várban, a Borszerda-estek látogatói a Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában élvezhetik a csodálatos panorámát.

© MNG

Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járják körbe az események a júliusi nyárestéken.

© MNG

Idén nyáron különleges időszaki kiállítások is láthatók a múzeumban: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a Letűnt idők nyomában. Gulácsy Lajos, Fáy Dezső és Keleti Arthúr Itália igézetében grafikai tárlat. Az érdeklődőket minden estén tárlatvezetések várják a Gulácsy-kiállításban, illetve két alkalommal a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, július 12-én Bellák Gábor kurátortól, július 19-én pedig Kelen Anna művészettörténésztől. A másik két Borszerda-esten is izgalmas témákról hallhat előadásokat a közönség: június 5-én Az impresszionizmus legnagyobb mesterei és hatásuk a 20. századi művészetben címmel Sepsey Zsófia művészettörténész, július 26-án pedig Szinyei Merse Pál művészetéről Bán Blanka művészettörténész tart előadást.

© MNG

A júliusi Borszerda-estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészetek, valamint az etyeki Haraszty Pincészet – a borászatok képviselőit az idei eseményeken is beszélgetésen ismerheti meg a közönség.

© MNG

Részletesen a programokról: https://mng.hu/programok/?orderby=date&order=asc&event_series=borszerda

,