Oroszlántáncos, lampionos felvonulás a szegedi Múzeumok Éjszakáján

Oroszlántáncos felvonulással, kínai divatbemutatóval és szecsuáni arcváltó show-val is készülnek az idei Múzeumok Éjszakájára Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumban ezen a napon nyitja meg kapuit az ókori Kína-kiállítás második része, melyen a világszenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncélt is bemutatják. Ez a jádepáncél jelenleg az egyetlen a világon, melyet Kínán kívül láthat a nagyközönség. A Múzeumok Éjszakáját június 24-én, szombaton rendezik meg.

Az idei Múzeumok Éjszakája Kína jegyében zajlik majd Szegeden június 24-én, szombaton. Az este fénypontja egy belvárosi lampionos, jelmezes felvonulás lesz, hagyományos kínai oroszlántánccal, dobokkal. A felvonulásra várják a kínai viseletben érkezőket, lampionokat is vihetnek magukkal a résztvevők, de a vonulásba természetesen bárki szabadon becsatlakozhat.

A Móra Ferenc Múzeum előtti színpadon is Kínához kapcsolódó programokkal készülnek: kung-fu és kalligráfia bemutatóval, tradicionális tánccal, zenével és divatbemutatóval. Egy igazi különlegességet is láthatnak majd az érdeklődők: a hagyományos arcváltó show a szecsuáni operák világát hozza el Szegedre. Ezekben az operákban a színészek élénk színekkel kifestett álarcokban játszanak a színpadon, amiket drámai zenei aláfestés kíséretében, legyező használatával hirtelen váltogatnak.

Ezen az estén nyitja meg kapuit az ókori Kína-kiállítás második része, Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora címmel. A kiállítás különlegessége a világszenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncél. Ezekből a jádelapokból készült, aranyszállal összefűzött páncélokból rendkívül kevés van a világon, és jelenleg ez az egyetlen olyan páncél, mely Kínán kívül látható. A jádét az ókori Kínában nagyon fontosnak tartották: nem csak temetkezéskor használták, hanem amulettként a mindennapokban is hordták, hogy megvédje viselőjét a betegségektől. Sőt: porrá törve el is fogyasztották.

A Múzeumok Éjszakáján a Fekete házban is várják a látogatókat a Hetedhét Hungarikon és a Másodkézből című kiállításokon óránkénti tárlatvezetésekkel. A Vármúzeumban az interaktív várostörténeti kiállítást tekinthetik meg a látogatók szintén tárlatvezetésekkel.

A kiállítás együttműködő partnerei: Sanghaji Múzeum, Chengdu Régészeti Intézet, Xuzhou Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Magic Wall (BRISC)

,