Kováts Adél az idei Páger-díjas

A makói képviselő-testület döntése alapján Kováts Adél kapta idén a Páger Antal-színészdíjat. A 2001-ben alapított elismerést minden évben az a színész veheti át, aki – a szakmai kuratórium javaslata alapján – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség, eszköztelenség. A díjat Farkas Éva Erzsébet polgármestertől május 14-én, a makói Hagymaházban vette át a színművész. Kováts Adél az alábbi gondolatokkal köszöni meg az elismerést:

© Andrási Lilla

„Mindig is vallottam, hogy a kontinuitás, a kötődéseink erősítése nagyon fontos. Igenis nagy dolog, hogy egy civil kezdeményezést Makó városa felkarolt, és már több mint húsz éve – nagyon helyesen egy szakmai kuratórium döntése alapján – minden évben átad egy ilyen rangos díjat, amely nem csak a jutalmazott színművészek munkájának elismerése, de Páger Antal emlékét is életben tartja. Ebben a polarizált és agyonpolitizált világunkban, azt gondolom, kifejezetten legalizálja a díj hitelességét, hogy egy városvezetés együttműködve a szakmai bizottsággal hozza meg évről-évre ezt a döntést. Én ezt példaértékűnek tartom.

A díjátadó után felvettem a gyűrűt, aminek éreztem mágikus erejét. Ez az egyetlen díjam, amit magamon viselek. Díjat kapni nagyon jó érzés. Jólesik, hitet és erőt ad, megemel. Visszaigazolás arra, hogy szeretnek és értékelnek, és ez az érzés több energiát termel, mint egy atomerőmű. Ez mindig is így volt. De ma többet jelent egy díj, mint korábban bármikor, hiszen ebben a  felgyorsult, információs zajjal terhes világunkban nehéz meglátni, meghallani azt a típusú munkát, amit én képviselek. Nehéz látszódni, és ezt nehéz észrevenni a sorozatok és like-ok tengerében.

© Andrási Lilla

Nem könnyíti meg a helyzetemet, hogy a Radnóti Színház igazgatójaként a hétköznapokban az intézményvezetők szélmalomharcát vívom, amitől a színészi munkám – ami korábban sokoldalúbb, szabadabb vállalásokban tudott kiteljesedni és töltötte ki az életemet – óhatatlanul visszább szorult. Ilyen körülmények között különösen sokat jelent számomra ez az elismerés. Ebben a „Págeri minőségben” jelen lenni, számomra ez a látványos, ez a valós szakmai elismerés. Láthatóvá teszi mindazt, amiért nap mint nap dolgozom.

Köszönöm Makó városának a méltó ünneplést, köszönöm Farkas Éva polgármester asszonynak a beszédét, köszönöm a díjat az alapítóknak, a város képviselőtestületének és a szakmai bizottságnak!”

A díjátadó teljes egészében itt tekinthető meg.