KÖNYVSZIGET MÁJUSBAN A MARGITSZIGETEN – Fókuszban az irodalom, a film és az alkotás a Mastercard – Alkotótárs és a Friss Hús Budapest közös eseményén

Május utolsó két hétvégéjén számtalan ingyenes programot kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget, ahol a Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs szervezésében május 20-án, szombaton délelőtt a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várják a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek a Margitszigeten a Kristály Színtér ad otthont.

Apám szíve

Tavaly novemberben Budapest létrejötte 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az egy éven át tartó ünnepségsorozatát, ahol Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumát ünnepelve több mint száz programmal készülnek egy éven keresztül. Ennek az eseménysorozatnak a része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek égisze alatt a margitszigeti Kristály Színtérben két hétvégén is az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak. Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

Bálna

A Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs közös szervezésében animációs rövidfilmeket, meséket nézhet meg a közönség május 20-án, szombaton. Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között kisebb (4-9) éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.

A csatárnő bal lába életveszélyes

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából: Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje. A Mán-Várhegyi Réka novellájából dolgozó rendező az emberismeret és a mágikus realizmus keverékével keresi a válaszokat arra, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány lövi a gólokat a focipályán. Fazekas Máté: Apám szíve című munkáját 2019-ben a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a kisfilmet Dragomán György: A seprű című novellája ihlette. Füzes Dániel: Hogy ne győzzünk – Jászberényi Sándor műve alapján készült bosszúfilm zsáner.

Hogy ne győzzünk

A Mastercard – Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet vetítenek: – André Ferenc – Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána: Bálna, Czakó Zsófia: A postás – amelyek a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek. A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram minden évben lehetőséget biztosít két, 40. életévét be nem töltött szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), – akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete – hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt podcastekben mutatja be a díjnyertes szerzőket.  A program sikerét jelzi, hogy az első év két nyertesének, Czakó Zsófia: Szívhang és André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című, az ösztöndíj alatt elkészült kötetét már a kezükben tarthatják az olvasók.

Postás

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Mastercard-Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatójával.

Részletes program:

11:00-13:00-ig: Rövidfilmek, mesék vetítése 4-9 éves korosztálynak

14:00-14:45: Irodalmi adaptációkból készült rövidfilmek vetítése

  • A csatárnő bal lába életveszélyes 11’43”
  • Apám szíve 14’49”
  • Hogy ne győzzünk 16’

14:45-15.00 Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjas filmjei

  • Sárkányvölgy legendája 3’
  • Bálna 3’24”
  • A postás 3’47”

15.00-16.00 Kerekasztal-beszélgetés: film-irodalom-színészet

Résztvevők: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíró, Nagy Katica színésznő,  Ascher Károly rendező, Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója.    

Helyszín: Margitsziget 23800/7, 1138

Megközelítés: a 4-6-os villamos Margitsziget/ Margit híd megállótól 10 percnyi sétára található a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett.

További információ:  https://bit.ly/3oPY3ew

,