Díjazták a szakképzésben tanulók ipari forradalom ihlette pályamunkáit – Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség és a Startup Campus közös „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” pályázata

Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a Startup Campus együttműködésében létrejött „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” néven kiírt pályázat, amely országszerte biztosított lehetőséget a divat, a design és a kreatív szakmákat tanulóknak, az iparág jövőbeli szakembereinek. A program iránt kimagasló volt az érdeklődés, a közel 100 jelentkezőből végül hat csapat vehette át az értékes díjakat.

Fotókredit: HFDA

A Magyar Divat & Design Ügynökség kiemelt feladatai közé tartozik a hazai kreatívipari szakképzésfejlesztés támogatása, az iparág utánpótlásának biztosítása. Ezt a célt szem előtt tartva az MDDÜ 2019 őszén kezdte meg a közös munkát a Startup Campus-szal, melynek küldetése, hogy közösen hozzanak létre egy értékteremtő divat- és designipari ökoszisztémát az ágazat fellendítése érdekében. Az együttműködés legutóbbi mérföldköve a most lezárult „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” címmel meghirdetett pályázat, amely hagyományteremtő jelleggel, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szakmai támogatásával a jövő szakembereinek tehetséggondozására, inspirálására és kreativitásának fejlesztésére fókuszált.

Fotókredit: HFDA

Az „Ipari forradalmak – Varrógéptől a Robotokig” tematikájú pályázatot hatalmas érdeklődés övezte: a szervezők olyan kreatív, divat- és designipari szakképzésben, nappali tagozaton tanuló csapatok jelentkezését várták, akik innovatív alkotásaikkal, inspiráló ötleteikkel szerették volna felhívni a figyelmet szakmájuk szépségeire. A programra összesen 26 csapat jelentkezett – azaz közel 100 diák adott le pályamunkát –, akik közül a szakmai zsűri döntése alapján három divat és három design tematikájú csapat vehette át nyereményét az áprilisi díjátadón.

Fotókredit: HFDA

„A pályázat iránt mutatott országos érdeklődés megerősít minket abban, hogy a kreatívipari szakmák iránt van érdeklődés a fiatalok körében is. A pályamunkákat rendkívül sokszínű témaválasztás jellemezte, az ötletek visszatükrözték az ipari forradalmak változásait, a technológiai fejlődést és annak környezeti kihívásait. Bízom benne, hogy a karrierjük előtt álló diákok a program során szerzett tapasztalataikat és szakmai kapcsolataikat kamatoztatni tudják a jövőben is.” – fejtette ki Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese. Majd hozzátette: „Szeretném megköszönni a szakképzésben oktató tanárok támogatását és rugalmasságát, amivel hozzájárultak a csapatok sikeréhez.”

Fotókredit: HFDA

A program kiemelkedő lehetőség volt a diákok szakmai fejlődésére és kapcsolatépítésre is. A verseny alatt a tanulókat szakértő mentorok segítették, akik a konzultációk során szakmájukban szerzett tapasztalataik alapján, tudásukkal és kiemelkedő hozzáértésükkel segítették a pályamunkák megvalósítását. A jövő divatipari szakembereit olyan mentorok kísérték, mint Csalár Bence, divatújságíró és szakértő, Ferencz Borbála, divattervező vagy Horváth Szilvia, a Mod ’Art divattervező tanszékvezetője. A designipar reménységeit pedig Pap Dávid, a Fablab Budapest ügyvezetője, Kele Sára, formatervező és Horváth Máté, formatervező támogatta szakmai meglátásokkal.

Fotókredit: HFDA

A díjátadón bemutatott prezentációk a diákok elhivatottságáról tanúskodtak. A pályamunkák mind hangsúlyosan kezelték a fenntarthatóságot, a környezet iránti felelősséget, de társadalmi kérdéseket is felvetetettek. A hat döntős csapat értékes nyereményekkel térhetett haza, többek között nagyértékű utalványokkal, digitális eszközökkel és szakmai workshopokon való részvételi lehetőséggel gazdagodhattak.

Fotókredit: HFDA

Divat területen az első helyet a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum tanulói, a Scelestis csapat szerezte meg, második helyezett a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium diákjai, a Krea – Team lett, míg a dobogó harmadik helyét a Dekorvarázs csapata foglalta el a Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikumból. Design oldalon a Szegedi SZC Vedres István Technikumból pályázó SonicON csapat vehette át a győzteseknek járó első díjat, másodikként a Budapesten található Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Vágjuk a fát! csapata végzett, míg a harmadik helyet a fővárosi BKSZC Kreatív Technikum tanulói, a Csillagok csapat zsebelte be.

Fotókredit: HFDA

***

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség azzal a céllal alakult meg 2018-ban, hogy előre meghatározott stratégiai pillérek mentén – szakmai koordináció, hazai termékek elérhetőségének és kereskedelmi lehetőségeinek javítása, oktatásfejlesztés, valamint gyártásfejlesztés – hatékony és strukturált támogatást nyújtson a divat és a design ágazat minden szereplője számára. A célkitűzések megvalósításának érdekében olyan hazai rendezvényeket valósítanak meg évről évre, mint a régió központi divateseményének számító Budapest Central European Fashion Week vagy a nemzetközi díjakat nyert 360 Design Budapest kiállítás. Emellett olyan külföldi szakmai rendezvényeken biztosítanak megjelenési és bemutatkozási lehetőséget a magyar alkotók számára, mint a Milano Fashion Week. Kiemelt feladataik közé tartozik a szakmai szervezetekkel való stratégiai együttműködés, az export növelése, továbbá mentorprogramjaik megvalósításával a hazai márkák szakmai fejlődésének támogatása.