A KOROMPAY CSALÁD – Kiállítás a Lengyel Intézetben a katyńi tömegsírok feltárásának 80. évfordulója alkalmából 

A KOROMPAY CSALÁD – Korompay Emanuel Aladár százados és családjának tragikus sorsa Ilona lánya szemével címmel nyílik kiállítás április 20-án a budapesti Lengyel Intézetben. A megnyitó során a varsói Katyńi Múzeum, valamint a Harc és Mártíromság Mauzóleuma is bemutatásra kerül. Az esemény a katyńi tömegsírok feltárásának 80. évfordulója alkalmából valósul meg. 

Időpont: 2023. április 20. (csütörtök), 18.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15. 

80 évvel ezelőtt, 1943 tavaszán a németek tömegsírokat tártak fel a katyńi erdőben, nyilvánosságra hozva a második világháború egyik legnagyobb bűntettét. A katyńi vérengzést Sztálin 1940. március 5-én hozott döntésére követte el az NKVD (Belügyi Népbiztosság) a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel tisztek ellen. Az áldozatok számát a becslések 22 000 főre teszik. A népirtás áldozatait a Szmolenszk melletti Katyń erdeiben hantolták el. Az áldozatok között két magyar is szerepelt, Korompay Emanuel Aladár, a varsói egyetem lektora és a magyar családból származó, de már Lengyelországban született Oskar Rudolf Kühnel. 

A KOROMPAY CSALÁD – Korompay Emanuel Aladár százados és családjának tragikus sorsa Ilona lánya szemével című tárlat a Korompay családnak állít emléketIlona Korompay visszaemlékezései alapján. A Lengyel Intézetben április 20-án nyíló kiállítás a katyńi sírgödrök feltárásának 80. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre. A megnyitóval egyidőben a varsói Katyńi Múzeum, valamint a Harc és Mártíromság Mauzóleuma is bemutatásra kerül az intézmények vezetői személyében.  

A Korompay család az örökérvényű értékközösség kiváló példája, amelyen a lengyel-magyar barátság alapul. Egyidejűleg a lengyel társadalom a második világháború idején tanúsított hősiességének és mártíromságának megrendítő szimbólumának is számít. A család útja ugyanis olyan szörnyű, emberiség elleni bűntettek helyszínein keresztül vezetett, mint Katyń, a szétbombázott lengyel főváros, a Gestapo varsói kínzóhelye, valamint az auschwitzi koncentrációs tábor. Életük a hit, a szeretet és a remény tanúságtétele. 

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi szándék az alábbi formanyomtatvány kitöltésével jelezhető:
https://forms.gle/Aek7QML7SZSpGLVc9 

A szervezők magyar-lengyel nyelvű tolmácsolást biztosítanak. 

Szervező: Lengyel Intézet
Társszervező: Lengyel Közművelődési Központ
Partnerek: Muzeum Katyńskie (Katyńi Múzeum), Mauzoleum Walki i Męczeństwa (Harc és Mártíromság Mauzóleuma), Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Magyarország Varsói Nagykövetsége 

Forrás: Lengyel Intézet