2023-ban ismét Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban!

A Magyar Nemzeti Múzeum idén is megszervezi, 27. alkalommal a nagysikerű Múzeumok Majálisa programot! Április 21-ig várjuk minden országhatáron belüli és kívüli múzeum jelentkezését. A beérkező jelentkezések figyelembevételével tervezzük megvalósítani a múzeumpedagógiai és kommunikációs, valamint az inkluzivitással foglalkozó workshopjainkat, illetve a regisztrációt követően kérjük majd a múzeumok részletes programjainak beküldését, és egyben küldjük a további közösségi felhívásainkat.

A Múzeum minden évben az International Council of Museums (Icom) felhívása mentén szervezi meg a nagy közönségérdeklődést vonzó Múzeumok Majálisát.

Az Icom idei felhívása szerint a Múzeumok Nemzetközi Napjának 2023. évi témája a „Museums, sustainability, well-being”.

Ennek szellemében az idei múzeumok majálisát a „Múzeumok a családokért” mottója mentén hirdetjük meg. A Majális támogatója idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A múzeumok kulcsfontosságú szerepet játszanak közösségeink jólétében és fejlődésében. Mint megbízható intézmények képesek hatást gyakorolni a társadalomra, elősegíteni a fejlődést, előmozdítani a társadalmi változásokat. A múzeumok elősegíthetik az inkluzivitást, oldhatják a társadalmi elszigeteltséget és támogathatják a mentális egészség megőrzését. A múzeumok nemzetközi napja 2020 óta minden évben támogatja az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. 2023-ban három fő célra összpontosít: „Globális egészség és jólét”, „Éghajlatpolitika”, „Élet a Földön”.

Ebben a szellemben fordulunk 2023-ban a családok felé, hiszen a társadalom változásával változik a család is, mégis egyben egy megtartó, erős és biztonságos mikroközösség. Szerepe elvitathatatlan a generációk nevelésében és így a nemzeti identitás megerősítésében.

Arra biztatunk az idei majálison résztvevő minden múzeumot, hogy a programjait a fentiek jegyében a friss, fiatalos szemléletmódot szem előtt tartva alakítsák ki. A múzeumok általános bemutatkozása, és kulturális programjai mellett ezúttal is több szakmai workshoppal, beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket.

A 27. Múzeumok Majálisának dátuma: 2023. május 20–21.

A múzeumok jelentkezéseit április 21-ig várjuk az alábbi linken:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSciXewHXzqSq6wu43O3XhQmxVUFvt1dOfAcU4FFu8EiBwZj3w/viewform?usp=sf_link

További információ: muzeumokmajalisa@mnm.hu

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

,