Premier a Trafóban! – A katona története

A katona története az orosz folklór egyik gyöngyszemének újragondolása: Groteszk mese rímes prózában, zenével, tánccal és bábokkal.

Budapest Sound Collective © Mohai Balázs

A produkció létrejöttének előzménye az 2019-es Örkény Kert rendezvény volt, amelyre Mácsai Pál meghívta a Budapest Sound Collective zenekart, ahol A katona történetét narrációval adták elő.  A nagy siker hatására Mácsai Pál felvetette a mű színpadra állításának ötletét, amelynek megvalósulására, azaz a bemutatóra 2023. április 14-én 20:00 órakor, a következő előadásra pedig április 15-én, 17:00 órakor kerül sor a Trafóban.     

Dubóczky Gergely © Raffay Zsófi

A Budapest Sound Collective egy progresszív projektek megvalósítására létrejött kamaraszimfonikus zenekar. A hagyományos hangversenyek előadása mellett az együttesre jellemző a kísérletezés és az új koncertformák keresése, összművészeti alkotások létrehozása. Az együttes alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

A katona története című összművészeti előadásban az ördög szerepében Mácsai Pált láthatja a közönség, a mesélők (a legfoglalkoztatottabb fiatal színészek) és a bábok mellett a zenészek is szereplőkké válnak a színpadon. Az eredeti szöveget az új koncepciónak megfelelően Hársing Lilla újította meg, amelyhez a rendező, Gardenö Klaudia animációt, látványelemeket, fénytechnikát és táncos koreográfiát is alkalmaz, Widder Kristóf koreográfus tervei alapján.    

Mácsay Pál © Dömölky Dániel

Gardenö Klaudia Svédországban született, Szlovákiában nevelkedett fiatal alkotó. Színház és bábrendező szakra járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, diplomáját a svájci Accademia Dimitrin szerezte meg. Projektjeit meghatározza a multimedialitás, a különböző műfajok, stílusok, művészeti ágak összekapcsolása.

Jegyek mindkét előadásra: https://trafo.hu/programok/szinhaz_gardeno_a_katona_tortenete