Bejelentette teljes programját az Örvényesvölgy Fesztivál – Jazz különlegességek, e-bike túrák, régészeti feltárás Magyarország új fesztiválján

Bejelentette teljes programját az Örvényesvölgy Fesztivál, és elindult a napijegyek értékesítése a két hétvégén, június 9-10-én és 16-17-én tervezett programokra. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával érkező nemzetközi sztárvendégek, mint CANDY DULFER, a GIPSY KINGS by Diego Baliardo, KEVIN DAVY WHITE és a DELADAP mellett számos új magyar előadót jelentettek be. Igazi jazz különlegességek, irodalmi programok, e-bike túrák is várják a látogatókat. A hazai fesztiválok között egyedülálló program lesz a Zalacsányban zajló nyílt, régészeti ásatás, ahol a közönség is bekapcsolódhat majd a feltárási munkákba.

Sajtótájékoztatón mutatták be az Örvényesvölgy Fesztivál részletes programját, amelyet júniusban, két hétvégén, 9-10-én és 16-17-én tartanak Zalacsányban.  Az első hétvége programjai a magyar hagyományok, a magyar népzene köré fonódnak 2 napon át, gyerekprogramokkal, különleges koncertekkel, esténként táncházzal. A második hétvégén a hangsúly a nemzetközi fellépőkön van, 5 külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai.

Június 16-án lép fel Zalacsányban az idén harmincadik születésnapját ünneplő ANIMA SOUND SYSTEM vendégművészeivel: Mitsoura Mónikával, Magyar Borival és a Romano-Drom vezető Kovács Antallal. Roma identitás és elektronika, táncoltatás és elmélyedés, és három évtized nagy slágerei várhatóak: a „Csinálj gyereket”, a „Tedd a napfényt be a számba”, a „68” vagy a tavaly klipszemlét megnyerő „Öltöztessél fehérbe” című dal.

JUHÁSZ GÁBOR Gramofon- és Artisjus-díjas jazzgitáros triójával, KAROSI JÚLIA, jazzénekes vendégszereplésével mutatja be PLANETS című új albumát a fesztivál második péntek estéjén, június 16-án. 

GYÁRFÁS ISTVÁN jazzgitáros triója az IN MEMORIAM SZABÓ GÁBOR című koncertjével június 17-én, SZABÓ GÁBOR, a világ legismertebb magyar jazzművészének emléke előtt tiszteleg.

Zalacsányba tér haza New York-ból NÉMETH FERENC jazzdobos, aki igazi nagyágyúkat hoz magával: SEAMUS BLAKE tenor-szaxofonost, aki jelenleg a PINK FLOYD alapító/énekes ROGER WATERS zenekarában játszik, és GILAD HEKSELMAN, gitárost – ők együtt ma az amerikai jazz élet legkeresettebb előadói.

Külön hangsúlyt kapnak az irodalmi programok, kortárs szerzők könyvbemutatói. Gazdag gyerekprogramok várhatóak, interaktív mesejátékokkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal. A lenyűgöző természeti környezetben reggel jógával és hangtálfürdővel indulnak majd a szombati napok, napközben ingyenes e-bike túrák indulnak több turnusban.  Az elektromos rásegítéses kerékpárok segítségével az esti koncertek előtt bárki megismerkedhet a környék természeti szépségeivel és a Zala-Völgyi Nyitott Portákkal, ahol kóstolóval várják a résztvevőket.

Igazi különlegessége a fesztiválnak az a nyílt régészeti ásatás, ami Örvényesvölgyben zajlik majd.  A területen egykor jelentős pálos kolostor állt. A Göcseji és Balatoni Múzeumok vezetésével, önkéntesek bevonásával végzik majd a kolostor régészeti feltárását, amelybe a fesztivál közönsége is betekinthet.  A fesztivál első hétvégéje ad otthont a Pálos Települések Találkozójának is a Magyar Pálos Renddel együttműködésben. 

A sajtóeseményt Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési igazgatója nyitotta meg: „Az Örvényesvölgy Fesztivál kiváló példa azon tényezők sajátos együttállására, amelyeket a Veszprém-Balaton 2023 programjában mi is fontosnak tartunk. Annak köszönhetően, hogy a szervezők mernek nagyot álmodni, gyönyörű természeti környezetben fantasztikus zenei teljesítményeket ismerhetünk meg – és mindezt úgy, hogy a térségben élők is a magukénak érezhetik ezt a kivételes két hétvégét.”

Badacsonyi Tamás, fesztiváligazgató elmondta, hogy nagy várakozással néznek elébe az első Örvényesvölgy Fesztiválnak. „Bízunk benne, hogy egyedi környezetünkkel, erdei színpadjainkkal, dámszarvasainkkal és különleges programjainkkal lenyűgözzük a hozzánk látogatókat, ahogy ezt tettük a korábbi évek rendezvényein is. A családias és meghitt hangulat fenntartása miatt eseményünk létszámkorlátos, így érdemes elővételben megvásárolni a belépőjegyeket.” 

További részletek a fesztivál honlapján: www.orvenyesvolgy.hu

Forrás: Örvényesvölgy Fesztivál