Nyolc és fél év, 350 előadás – Társasjáték a magyar falu valóságáról

Március 10-én lesz a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték háromszázötvenedik előadása a Jurányi 123-as laborjában. (Pontosabban az már a háromszázötvenegyedik lesz, ugyanis az előadás időközben meghívást kapott a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba március 9-ére – éppen a Berzsenyibe, ahol nyolc és fél éve, 2014. október 2-án volt az első előadás.)

© Takács István Gábor

A Szociopoly társasjátékként született meg 2010-ben Bass László szociológus és Fodor Kata szociális munkás elgondolása nyomán. A Bánkitó Fesztiválon néhány fiatal kipróbálhatta, milyen eséllyel élne meg egy hónapig a szegénység adta keretek között. Négy évvel később Fábián Gábor – az akkor még létező Szputnyik társulat tagjaként – hozta létre ennek a játéknak a színházi változatát, egy olyan interaktív társasjátékként, amelyre korábban nem volt még példa Magyarországon.

© Takács István Gábor

A darab 2016-ban a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat, 2021-ben pedig bekerült a leginnovatívabb pedagógiai módszerek közé: „A világ és én” kategóriában megkapta az EDISON Platform díjat. 

Amikor 2017-ben Fábián Gábor rendező Pécsre költözött, elkészítette a Szociopoly dél-magyarországi klónját, és megalapította a Tandem Színházat, ahol az elmúlt években közel 50 előadást tartott az eredeti koncepció alapján.

© Takács István Gábor

A Szociopoly a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól, egy fiatalember története, aki szembeszáll a falu hatalmasságaival. A falu lakói – akiknek helyzetébe a nézők kerülnek – szegény családok, akik jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számítanak. Az elmúlt évek során elkészült az előadás online változata is, de a Szociopoly faluját az élelmiszer- és energia-áremelkedés sem kímélte, át kellett alakítani a kereteket, hiszen a darab lényeges mozzanata, hogy a nézők által megélt helyzetek minél valóságosabbak legyenek. Az előadás szinte bárhol lejátszható: tanteremben, konferenciaszobában, közösségi helyiségben, ahol hely van a játéktáblának és a játékosoknak.

© Takács István Gábor

A produkció természetéből adódóan nincs két egyforma előadás, ezért nem is egy előadást játszottak háromszázötvenszer, hanem háromszázötven különbözőt egy-egy alkalommal. A sorozat folytatódik: az előadás a meghívások teljesítése mellett továbbra is az Átrium Mentőcsónak repertoárjában szerepel, a Jurányi Ház 123-as laborjában, Fábián Gábor / Herczeg Tamás, Hay Anna / Sipos Vera, Jaskó Bálint, a játékvezető Bass László és a mindenkori nézők szereplésével.

© Takács István Gábor