Két izgalmas színdarabbal indul a tavasz a Pesti Vigadóban!

Idén tavasszal a Gyulai Várszínház színművészei varázsolják el a közönséget a Pesti Vigadó Szó • Szín • Játék sorozatában. Márciusban Csehov Kiss Csaba átiratának segítségével három, az élete zenitjén túl lévő erdélyi vándorszínész nosztalgiázik az eltűnt ifjúságról, a régmúlt korokról és egy mitikus nőről. Áprilisban pedig Karády Katalin élete szerepét alakítja cellájában szívfájdító módon, hogy visszataláljon az igazsághoz, a fényhez, a szabad levegőhöz.

A. P. Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel?

A Pesti Vigadó Szó • Szín • Játék sorozatának célja, hogy a fővároson és határon túl működő színházak és színtársulatok sikeres, népszerű előadásai, valamint kísérleti és ritkán látható darabok bemutatkozhassanak a budapesti közönségnek. A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére elindított, majd Oberfrank Pálnak, az MMA rendes tagjának, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának és a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnökének művészeti vezetésével létrejött sorozat darabjainak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpada ad otthont.

A 2023-as év tavaszi évadában a Gyulai Várszínház előadásai kerülnek repertoárra. Március 5-én A. P. Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című férfimesét láthatják az érdeklődők. A kerettörténet szerint, valamikor a XIX. század végén három ágrólszakadt színész elindul a végtelen, forró országúton Bikulina bankár estélyére. Útközben egyikük történeteket, pletyka-ízű sztorikat mesél a társasági élet egyik mitikus nőjéről, a bankár unokahúgáról, Irináról. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. A három utazót Győrffy András és Szélyes Ferenc Jászai Mari-díjas színművészek, valamint Kárp György, Bánffy Miklós-díjas színművész alakítja. A darabot Béres László rendezte.

Karády zárkája

Darvasi László korunk egyik legkiválóbb magyar próza és drámaírója. A Karády zárkája című zenés monodrámájának költői szépségű szövegében, Karády Katalint a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában láthatjuk és hallhatjuk, Bartha Boróka színművésznő megformálásában. Hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet? Április 23-án kiderül Béres László rendezésében, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Jegyinformáció: a Pesti Vigadó honlapján – www.vigado.hu

Forrás: MMA