BONBON MATINÉ – Fehérlófia

A Fehérlófia című kortárs zenei mesejátékot láthatja a nagyközönség február 11-én a Karmelita Beethoven-termében. Az előadás élmény- és gyerekközpontúságának valódi garanciája a BonBon Matiné névjegye – változatos programjaikon évente több tízezer fiatal néző találkozhat meghatározó formában a zenével.

„A cél az, hogy a gyerekprogramok tengerében, a legkiválóbb előadóművészek közreműködésével kulturált szórakozást kínáljunk a legkisebbeknek és szüleiknek, megkedveltessük velük a zene és a hangszerek világát, elérjük azt, hogy hangverseny-látogató és kultúraszerető emberekké váljanak.” Így fogalmazta meg Lukácsházi Győző a BonBon Matinék küldetését, amely lényegét tekintve a sorozat 1998-as alapítása óta változatlan. Ma már a zene mellett különböző társművészetek, színházi, irodalmi, képzőművészeti elemek is szerepelnek a matinékon – ezt példázza a Karmelita-sorozatban hallható programjuk is, mellyel a Fehérlófia mesét keltik életre.

„A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese” – vallják az előadás alkotói, Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc szövegíró. „Évszázadok óta adódik szájról szájra, hiszen olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára.” Ezért is döntöttek úgy, hogy ezt a csodálatos mesét modern hangzású zenejátékként hozzák közelebb a gyerekközönséghez. Kettős céljuk van: az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, valamint kedvet csinálni a legfiatalabbaknak a klasszikus zene hallgatásához. Mindebben pótolhatatlan partnerük lesz Tarr Ferenc, aki a műsor elején röviden bemutatja a darabban szerepet játszó hangszereket. A megértést továbbá a meséhez készült illusztrációk is gazdagítják, melyek diavetítésként színesítik az előadást. Az alkotók üzenete is jelzi, hogy a Fehérlófia éppúgy képes magával ragadni a gyerekeket, mint az előadásra velük együtt érkező felnőtteket: „A felnőtté váló, sok kalandot megjáró hős története reményeink szerint nemcsak a fejlődni akarás, a küzdés, az önfeláldozás értékeit mutatja majd be, hanem azt is, hogy a kortárs zenétől nem érdemes félni!”

Az előadás élmény- és gyerekközpontúságának valódi garanciája a BonBon Matiné névjegye – változatos programjaikon évente több tízezer fiatal néző találkozhat meghatározó formában a zenével. Mindenkori közönségükből sokan váltak mára zeneszerető felnőtté, és jó néhányan vannak, akik professzionális előadóművészek lettek. A BonBon Matinék értékteremtő, játékosan tanító és szórakoztató előadásai korunk állandóan változó kihívásainak is igyekeznek megfelelni: Tarr Ferencnek, a Műhely ügyvezetőjének köszönhetően árnyékszínházi és élő illusztrációval kísért klasszikus zenei előadásokat hoznak létre, és évről évre újabb és újabb mesés zenejátékokat mutatnak be. Az elmúlt évek során több mint húsz saját darabjuk született, melyek közül több is felkerült a magyar szimfonikus zenekarok repertoárjára.

Az előadás elsőrangú zenei színvonaláért a Dobszay-Meskó Ilona vezette Ventoscala Sinfonietta felel majd, melynek kreatív csapata gondoskodik arról, hogy a közönség különleges zenei élménnyel térhessen haza. „Célunk, hogy vendégeinket ne csak elkápráztassuk játékunkkal, hanem bepillantást is engedjünk a világunkba” – fogalmaznak az együttes tagjai, akiknek ugyancsak szívügyük, hogy vendégeik jó hangulatban szép emlékekkel és új ismeretekkel gazdagodjanak. Újszerű, egyedi hangzásviláguk mára a Ventoscala Sinfonietta védjegyévé vált, mindezt pedig azoknak a neves zenekarokból is ismert szólistáinak köszönheti, akik azért csatlakoztak a zenekarhoz, hogy itt kiélhessék kreativitásukat, megvalósíthassák zenei elképzeléseiket.

Dobszay-Meskó Ilona, a Ventoscala művészeti vezetője a Zeneakadémia zeneszerzés és karmesterképző tanszakát is elvégezte, művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban és neves előadóművészek önálló hangversenyein Európa-szerte. Jancsi és Juliska című mesejátékát szerte az országban játsszák, túl az 50. előadáson már szimfonikus zenekari változatban is. Ez a sikere is inspirálta, hogy megkomponálja a Fehérlófiát, melyben – Tarr Ferenc szövegével összhangban – a kortárs klasszikus zene ragyogó színeit és kimeríthetetlen gazdagságát mutatja be.

BONBON MATINÉ – Fehérlófia
kortárs zenei mesejáték

(február 11., szombat, 11:00 – Karmelita, Beethoven-terem)

Műsor:

DOBSZAY-MESKÓ Ilona – TARR Ferenc: Fehérlófia (kortárs zenei mesejáték)

SZERKESZTŐ-MŰSORVEZETŐ: TARR Ferenc

KÖZREMŰKÖDIK: Ventoscala Sinfonietta

További információ: https://karmelitakoncertek.hu/koncertek/33

Forrás: BonBon Matiné

, ,