EASEWE Projekt a FISE közreműködésével

A nemzetközi projektünk célja azokat a migrációs hátterű nőket segíteni, akik a kulturális és kreatív szektorban szeretnének önálló vállalkozást elindítani. Mint tudjuk, a pandémia, majd a gazdasági válság minden területen károkat okozott, de különösen súlyosan érintette a kulturális és kreatív szektort, valamint a hátrányos helyzetű, sérülékeny csoportokat, mint ahova a nők is tartoznak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Magyarországon is nagyon aktuálissá vált kifejezetten a bevándorló nők foglalkoztatottságának segítése.

A projekt keretében a partnerszervezetek egy digitális és vállalkozói készségeket fejlesztő képzési anyagot hoztak létre. Ebben az Erasmus+ projektben a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) mellett további négy szervezet, az olasz Net In Action, a spanyol Fundeun, a svéd Alfombra Roja, a ciprusi GrantXpert dolgozik együtt. Az EASEWE elnevezés magyarra fordítva: Vállalkozói Képzés a Bevándorló Nők Önfoglalkoztatásáért (Eutrepreneurial education for creAtive self-Employment of WomEn).

Az EASEWE képzése egy ún. „blended learning“ (vegyes oktatás) tanfolyam, amely kb. 40 óra frontális képzést, 30 óra online képzést és 20 óra önálló projektmunkát tartalmaz. Elkészült továbbá egy 12 modulra osztott, közel 300 oldalas kézikönyv, valamit a felnőttoktatásban tevékenykedő szakemberek számára egy digitális és vállalkozói készségeket fejlesztő eszköztár. A képzés egyelőre angol, de hamarosan minden partnerország nyelvén (olasz, svéd, spanyol, görög, magyar), valamint ukrán nyelven elérhető lesz bárki számára a projekt honlapján keresztül.

A tanfolyamot minden partnerországban sikerrel tesztelték, a helyi menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetekkel együttműködve. Magyarországon a FISE oktatói (Dr Mascher Róbert és Dés-Kertész Dóra) a Dévai Fogadó – Ukrajnából Magyarországra érkező családok segítségével foglalkozó szervezet – segítségével tartották meg a tréninget 2022 decemberében, egy csoport, a háború elől Budapestre menekült kárpátaljai magyar résztvevővel és felnőttoktatóval. A tanfolyam itt is pozitív fogadtatásban részesült, a Dévai Fogadó már tervezi újabb alkalmak meghirdetését saját tréneriekkel a kreatív és kulturális szektorban vállalkozni vágyó nők számára.

További információk:

Dr Mascher Róbert (a FISE elnöke) iroda@fise.hu

Dés-Kertész Dóra (FISE) deskertesz@gmail.com

EASEWE facebook oldal:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100075792627606&sk=photos

EASE-EVE network facebook csoport:

https://www.facebook.com/groups/3951162835107804

EASEWE weboldal:

https://easewe-erasmus.weebly.com/