15 éves a Budapest Jazz Club

A Budapest Jazz Club 2007-es indulása után rövid időn belül ismert, itthon és nemzetközileg is jegyzett kulturális helyszínné, zenei központtá avanzsált. A BJC jelenlegi sikerét jól mutatja, hogy januárban közel hatvan esemény várja a vendégeket. A programok között a jazz koncertek mellett színházi produkciók és családi programok is helyet kapnak.

A nemzetközi sztárok meghívásán túl a BJC kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, valamint a műfaj legautentikusabb megnyilvánulási formájára, az improvizáció szabadságát hirdető Jam Session-ök szervezésére. Az elmúlt években ez a sorozat olyannyira népszerű lett, hogy jelenleg – egész Európában egyedüli módon – egy-egy rezidens formáció a hét öt napján várja a spontán örömzenélés rajongóit a zenészek és a közönség köreiből egyaránt. A koncertek után kezdődő Jam-ek ráadásul ingyenesen látogathatóak, csakúgy, mint a Budapest Jazz Club tizenötödik születésnapja, mely válogatott programmal várja a jazz zene beavatott híveit épp úgy, mint a műfajt még kevésbé ismerő, de az élőzene varázsára fogékony közönséget. A január 7-i esten László Attila vezetésével közreműködik az LFZE Big Band, mely koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Budapest Jazz Club sok éves együttműködését szimbolikusan is reprezentálja. Az egyetem hallgatói a hazai jazzgitározás vezéregyéniségével, a nagyzenekari gyakorlatért több mint harmincöt éve felelős “Tanár úrral” élükön hívják életre a Big Band műfajban rejlő kimeríthetetlen zenei játékosságot.

A nagyzenekart követi a Hodek Áron Trio. A mindössze tizenegy éves komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. Elképesztő sikereire hat éves kora óta fókuszál a világ. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper, és még sokan mások. Social média felületeire feltöltött videóit Chris Brown és Justin Timberlake is megosztotta. Felnőtteket meghazudtoló virtuozitása mellett a tanulással vagy gyakorlással sem elsajátítható „stenk” teszi életkorát meghazudtolóan kiforrott hangvételűvé játékát.

Hodek Áron

A fesztiválhangulatú est programját az Oláh Kálmán Jr. Qurtet produkciója zárja. Oláh Kálmán Jr. először édesapja nyomdokain haladt, zongorázni tanult, majd tizenkét éves korában kezdett el szaxofonozni. Formációjával a post-bop stílusban érzi magát a legotthonosabban. Az est alkalmával elsősorban a Jam Session-ök hangulatához leginkább illő jazz-standardeket szólaltatják meg.

A belépés ingyenes!
Időpont: 2023. január 7. 19.00

Forrás: Budapest Jazz Club