Csapj le Radnóti és Szendrey Júlia fotójára vagy az ifjú Jókai versfordítására! Jön a Múzeum Antikvárium 41. árverése

Közel száz évet felölelő, majdnem négyszáz tételt számláló gazdag aukciós anyaggal jelentkezik a Múzeum Antikvárium 41. árverése. Babits Móricz Zsigmondnénak dedikált verses kötetétől József Attila Medvetáncának első kiadásán át egészen Weöres Sándor dedikált példányáig számos 20. század eleji írónk, költőnk jelentős művére licitálhatnak az érdeklődők a december 1-jei aukción a budapesti Kossuth Klubban vagy az online térben.

Babits Mihály: Az istenek halnak, az ember él [Móricz Zsigmondnénak dedikált]

A Múzeum Antikvárium téli árverésén kalapács alá kerülnek Ady Endre, Füst Milán, Hajnóczy Péter, Illyés Gyula, Kassák Lajos, Kertész Imre, Márai Sándor, Pilinszky János és Radnóti Miklós művei – árulta el Antal Károly, a Múzeum Antikvárium társtulajdonosa, aki azt is elmondta, az aukció egyik tétele a 17 éves Jókai Mór versfordításának kézirata lesz, melyet a későbbi író iskolatársának ajánlott Jókay Móric aláírással, s amit 44 évvel később mint Jókai Mór erősített meg.

Jókai Mór korai versfordítása

Egy szerencsés licitáló Rejtő Jenő A megkerült cirkáló című kalandregényének rendkívül ritka első kiadásával gazdagodhat a meteorológiai tél első napján; de természetesen nem csak az irodalombarátok számára nyújt élvezetes böngészést az antikvárium aktuális árverése – ezúttal ritka folyóiratokkal, Budapesttel és a Balatonnal kapcsolatos különlegességekkel, utazási és vadászati témájú kiadványokkal, valamint gasztronómiai csemegékkel is várják az érdeklődőket. Az aukciós anyag legérdekesebb tételei között egyaránt megtalálhatóak régi térképek és látképek, valamint fotók és kéziratok, melyek közül az egyik legjelentősebb egy kézzel színezett, nagyméretű litográfia, amely a Lánchíd egyik első hiteles ábrázolása, és hazai árverésen mostanáig még nem szerepelt. A másik ritkaság a kiegyezés utáni első, Szent István-napi körmenet litografált ábrázolásának emléklapja.

A fotók sorában megtalálható a Notre Dame tornyát csodáló Radnóti Miklós portréja, mely valódi kuriózum, hiszen soha sehol nem publikálták ezt az amatőr felvételt a költőről; de a tételek között megtalálható – a maga idejében a sajtó és a közbeszéd által pellengérre állított – Szendrey Júlia három gyermekével – egy korabeli vizitkártyán.

A Notre Dame tornyát csodáló Radnóti Miklós portréja
Szendrey Júlia a gyermekeivel

A kéziratok bőséges választékának különlegessége az árverés legrégebbi darabja, egy 1296-ban kelt, pergamenre írt szerződés, melyben egy magyar gyökerekkel bíró olasz család birtokmegosztási ügyeit jegyezték le. Az árverés legmagasabb kikiáltási árról induló tétele egy magyar nyelvű, Gönczy Pál kartográfus munkáját dicsérő földgömb és éggömb, melyek 1897-ben készültek. Az eredeti állványokon nyugvó, szinte kifogástalan állapotú éggömbből az árverési darabon kívül csupán egyetlen ismert példányt, míg a földgömbből csak néhány, közgyűjteményben fellelhető darabot tart számon a szakirodalom.

Földgömb és éggömb eredeti állványán. Magyarul szerkesztette Gönczy Pál, a M. Kir. Közoktatásügyi miniszter megrendeléséből

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kossuth Klubban és az online térben december 1-jén 17 órakor.

Az aukció katalógusa: https://axioart.com/aukcio/2022-12-01/41-muzeum-konyv/teljes-katalogus         

Az aukció anyaga november 29-ig megtekinthető a Múzeum Antikváriumban.

Forrás: Múzeum Antikvárium