A hétvégén jön a Cinemira TEEN

A fiatal közönségnek szóló filmeké a főszerep a Corvin moziban és a H13 közösségi térben november 18-20 között. Több mint kétezer diák szavaz a legjobb magyar rövid ifjúsági filmről, az összesen 1,5 millió forint értékű díjakról a Cinemirán nagyrészt gyerekek és diákok döntenek. A Cinemira Teen-en látható csak az ukrán háború előzményeit bemutató Olga című film. A szervezők a film jegybevételét 20 év alatti ukrán menekülteknek ajánlják fel.

A Cinemira TEEN három napos vetítés sorozattal célozza meg filmimádó középiskolásokat és egyetemistákat. Az idei Diáknapon, közel ezer középiskolás nézheti premier előtt a Cinemira legfrissebb nemzetközi díjnyertes alkotásait. A vetítés mellett filmes felsőoktatási börzét is tartanak, ahol a diákok tájékozódhatnak a filmes továbbtanulási és egyéb képzési lehetőségekről.

A Cinemira Teen Filmfesztivál programjai november 19-20-án folytatódnak a nagyközönség számára. Két napon át a Corvin Mozi ad otthon a filmeknek és interaktív programoknak. Előadást tart a Stranger Things világhírű magyar rendezője Antal Nimród, és az Eufória forgatást megjárt magyar operatőr.. Filmszínészet iránt érdeklődők kipróbálhatják magukat egy igazi filmes castingon. Az online térben alkotni vágyók sikeres influenszerektől (Ráskó Eszter, Anzselika Habpatron, Kovács András, Péter) kérdezhetnek. Rendezők és zenészek (Sena, Analog Balaton, Anima Sound system) beszélnek a videóklip forgatásokról. A filmkészítés iránt nyitottak pedig animációs filmet is forgathatnak, vagy épp virtuális valóságban próbálhatják ki, mit tehetnek egy party drogos áldozatért..

Vetítik a Semmi című dán kultikus ifjúsági mozit, amit először betiltottak, majd kötelezővé tettek Dániában. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinale díjnyertes Stand up királynője című svéd film, valamint az Olga című többszörösen díjnyertes alkotás, amely az ukrán maiden téri forradalmat dolgozza fel egy fiatal lány szemén keresztül. A fesztivál az Olga című film jegybevételének teljes összegét az ukrán „Nova Hvylja” egyesületnek ajánlotta fel.

A Cinemira TEEN rövid versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás (Paradicsommadár, Klíma, Perfect Match), szülői elvárások, kontra saját út megtalálása (Trófea, Danny fiú), mentális egészség (Nyári zápor, A mélyben semmi szép nincs), a történelemmel való szembenézés (A Szajna könnyei, Elzárva a fénytől, Tisztességes német iparosmunka, Még emlékszem), családon belüli bántalmazás (A kés, Az árnyjátékos meséje) áldozathibáztatás (Elvitelre lesz) és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága (Egy csapat vagyunk, Kakukkfióka) vagy épp a nagyszülők demenciája (Ma még nem).

A fesztivál versenyfilmjei indulhatnak az Arany-Mókus díjakért. Eddig összesen közel 2000 diák adta le szavazatát a fődíjat elnyerő legjobb magyar rövid ifjúsági filmre. A Cinemira számára fontos a fiatalok véleménye, ezért az idei versenyprogramok 1,5 millió forint összértékű díjairól nagyrészt gyerekek és középiskolás diákok döntenek.

Infók+ jegyek

https://corvinmozi.hu/programok/cinemira-teen-ifjusagi-filmfesztiva

Teljes program

Fesztivál plakátok

https://drive.google.com/drive/folders/1hbRlqeJIdw2gb0zgMypmBhvx3gydMzv5

Az esemény a  Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

,