Négy nagysággal bővült a nemzet művészeinek illusztris társasága

2022-ben négy művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak november 3-án vehettek át Vashegyi Györgytől, az MMA elnökétől a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj Bizottság Kardos Sándor operatőr, rendező, Kévés György építőművész, Lakner László festő- és grafikusművész, az MMA tiszteletbeli tagja, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, az MMA rendes tagja részére ítélte oda az elismerést.

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapjához”, november 5-éhez kapcsolódóan adják át.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón a Magyarország Kormánya nevében köszöntötte az ünnepelteket és a díjátadó résztvevőit, hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett a jelenlegi körülmények ellenére is lendületet tartsunk a kulturális életben – emelte ki beszédében.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismeréseket átadva köszönetet mondott a díjazottaknak emberi és művészi példamutatásukért. A Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre – fogalmazott.
2022-ben a Nemzet Művésze díj Bizottság tagjai: Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; A kultúráért felelős miniszter által felkért tagok: Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja; A Bizottság elnöke által felkért tagok: Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Kiss János balettművész, az MMA alelnöke; Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze; Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze; Turi Attila építőművész, az MMA alelnöke; Vári Fábián László író, költő, műfordító, néprajzkutató, az MMA rendes tagja.

Bővebben a cikkben: https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/nemzet-muvesze-dijatado-%E2%80%93-2022

Forrás: MMA