A létezés eufóriája – vetítés és beszélgetés Fahidi Évával a Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napokon 

Filmvetítés beszélgetéssel, önironikus stand-up est és a zsidóság keserédes dallamvilágának motívumait bemutató kamarazenei hangverseny: a III. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok három nagyon különböző, mégis egyformán izgalmas programmal készül a hétvégére. A minifesztiválra szeptember 30. és október 2. között kerül sor a város központjában található, gyönyörű Hiemer-házban.

Ismét nagy vásznon látható A létezés eufóriája. Szabó Réka megrendítő, reményt adó dokumentumfilmje tucatnyi nemzetközi díjat nyert, többek között a rangos szarajevói, trieszti és locarnói filmfesztiválról is fontos díjakkal távozott. A filmet a III. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok keretében lehet majd megnézni a Hiemer-házban szeptember 30-án, pénteken 19 órakor. A vetítést beszélgetés követi a film egyik alkotójával és a főszereplővel, Fahidi Évával, aki húszévesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ és regisztráció.

A filmvetítésen kívül stand-up-esttel és klasszikus zenei koncerttel is várják az érdeklődőket.

Október 1-jén lesz Janklovics Péter stand-up estje, amelyen a színészi élettel járó állandó hullámvasútról lesz szó. A Dumaszínház oszlopos tagja, a Székesfehérvári Vörösmarty színház egykori társulati tagja, a Budapesti Zsidó Színház vendégművésze arról mesél majd humoros formában a közönségnek, hogy vajon mi viszi az embert arra, hogy „a vészjósló szülői ábrázatok ellenére és egy valamirevaló béterv nélkül, ellenben kínkeserves munka árán megtanuljon egy mesterséget, a színészetet, hogy aztán reményekkel telve, megveszekedett türelemmel – elhalasztott családi évfordulók és lekésett szülinapok kereszttüzében – a belét maga után húzva vánszorogjon a jelöletlen sírja felé”. További információ és jegyek: itt.

Október 2-án Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész hangversenyét hallgathatjuk meg, amelynek programján négy egészen különböző indíttatású zeneszerző (Max Bruch, Julius Chajes, Maurice Ravel és Richard Strauss) zsidó témákból, dallamokból, ünnepekből, és imákból merítkező mesterművei szólalnak majd meg. A zsidóság olykor keserédes dallamvilágának mesterien megkomponált karakterdaraibjai mellett egy egészen személyes kötődésű kompozíció is helyet kap majd a programban, de hogy miként, az legyen majd az est meglepetése! 

A Bécsben élő világhírű művész partnere Maciej Skarbek zongoraművész lesz. Vendégművészként fellép még Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze, aki rövid ismertetőkkel és anekdotákkal kalauzolja majd végig a hallgatóságot az est programján. A programról itt lehet többet olvasni.

A létezés eufóriája

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

A helyszínről: 

A Hiemer-ház Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, mely három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre. A jelenleg kulturális és közösségi helyszínként működő épület műemléki értékét a jelentős mértékben megmaradt középkori épületmaradványai, a barokk freskók és a külső-belső falakat díszítő stukkók adják. 

Forrás: Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok

,