28. Lengyel Filmtavasz 

Különleges vagy! – ez a 28. Lengyel Filmtavasz mottója. A budapesti Lengyel Intézet által évente bemutatott fesztivál a nézők kérésére idén is ingyenes és online formában kerül megrendezésre, melynek köszönhetően a filmek Magyarország egész területéről, a széles közönség számára is elérhetőek lesznek.    

A 2022. május 4-8. között sorra kerülő filmmustra keretében a Lengyel Intézet egy igazán izgalmas találkozásra invitál: olyan különleges filmhősökkel ismerkedhetünk meg, akiknek a története felejthetetlen élményt nyújt. Lesz köztük megható, és lesz amelyik megnevettet, de mindegyik film elvarázsol majd művészi értékével és a színészek bravúros játékával. A fesztiválon a lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb alkotásai kerülnek bemutatásra: Maciej Barczewski A bajnok című megrázó drámája, Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humorral teli mozija, az Amatőrök, Kinga Dębska két kiváló vígdrámája, a Madártej és Az én lányaim, teheneim, valamint a Jones úr Agnieszka Holland rendezésében, amely egy hazug és totalitárius propagandával szembeni hősies harcot ábrázol az ukrajnai éhínség közepette.    

Mondanivalójában mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet. Közülük több megtörtént eseményeken alapul.      

Program:

május 4. (szerda), 20.00 

Jones úr / Obywatel Jones 

május 5. (csütörtök), 20.00 

Madártej / Zupa nic 

május 6. (péntek), 20.00 

Az én lányaim, teheneim/ Moje córki krowy    

május 7. (szombat), 20.00 

Amatőrök / Amatorzy 

május 8. (vasárnap), 20.00 

A bajnok / Mistrz 

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra.

A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz („jegyvásárláshoz”) kötött. Jegyek korlátozott számban a Budapesti Távmozi honlapján, az alábbi linken keresztül igényelhetők: https://film.artmozi.hu/28-lengyel-filmtavasz/

Bővebben a Budapesti Távmozi használatáról: https://film.artmozi.hu/tavmozi-hasznalat/

28. Lengyel Filmtavasz – spot:  https://www.dropbox.com/s/y8d9d4bzo3clq06/28_LFT_spot.mp4?dl=0

Jones úr 

2019, 119′ 

Rendező: Agnieszka Holland 

Az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotása. Gareth Jones, az ambiciózus, fiatal walesi újságíró 1933-ban azzal a céllal utazik a Szovjetunióba, hogy interjút készítsen Sztálinnal. Útja során szemtanújává válik az ukrán nép tragédiájának: miközben tonnaszámra exportálják a gabonát, hogy finanszírozni lehessen a szovjet nagyhatalom iparosítási programját milliók halnak éhen. Jones leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával. Vajon sikerül-e felfednie a szovjet bűntetteket és felébresztenie a világ lelkiismeretét?   

Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.  

Madártej 

2021, 94′ 

Rendező:Kinga Dębska 

Öniróniával és ragyogó humorral teli történet egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családról. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Tadek, a népi hatalom által állandó megaláztatásban részesülő értelmiségi, munka után pálinkát főz, titokban pedig a jólétben élő sógorára irigykedik. Elżbieta az üzemi Szolidaritás Szakszervezet vezetője, amely aktív szerepet vállal kormányellenes tüntetéséken. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt. Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját.  

Az én lányaim, teheneim  

2015, 88′ 

Rendező:Kinga Dębska 

Egy megható, de egyben mulatságos családtörténet folytatása, amelynek főszereplőit, Martát és Kasiát korábban a Madártej című filmben ismerhettük meg. A két nővér immár felnőtt. Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja a hírnév ellenére nem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.  

A film attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, utóbbit hat évvel később forgatták. Ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészt.   

Amatőrök 

2020, 95′ 

Rendező: Iwona Siekierzyńska 

Szívmelengető és humoros film a Személyes tárgyak irodája értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról. Miután a csoport sikert arat egy fesztiválon, jutalmul egy profi színházban, hivatásos színészekkel nyílik lehetőségük létrehozni egy színdarabot. Várakozással teli, nagy esély ez a társulat tagjai számára. A kezdeti öröm és lelkesedés azonban alábbhagy, amikor kiderül, hogy a színház igazgatója számukra nehezen elfogadható feltételeket szab. A sérült színészek és Krzysiek, mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről „normális”, „ép” társaik számára. Egy csodálatos film, ami meghat, és egyben megnevettet, de elsősorban arra az örökérvényű igazságra világít rá, miszerint minden egyes ember különleges.  

A bajnok 

2020, 91′ 

Rendező: Maciej Barczewski 

A legendás ökölvívó, Tadeusz „Teddy” Pietrzykowski története, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet.  

Tart a második világháború, Lengyelország német megszállás alá kerül. A fiatal bokszbajnokot elfogják, miközben csatlakozni próbál a nyugaton szerveződő Lengyel Hadsereg soraiba. 1940. június 14-én, a lengyel politikai foglyok első transzportjával kerül a haláltáborba, a 77-es számot kapja. A túlélésért száll a ringbe, a párbajokat szórakozás céljából a szadista SS-tisztek szervezik. Csatáival nemcsak a saját, de fogolytársai életét is megmenti azzal, hogy megosztja velük a győzelmeiért járó extra kenyéradagot. Pietrzykowski a táborban szerveződő ellenállási mozgalomhoz is csatlakozik. A valós eseményeken alapuló filmdráma egy lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.  

Előzetes: https://vimeo.com/517816902