A MAGYAR FILM NAPJA – április 30., 16 óra

A magyar film napja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező első egész estés dokumentumfilmje a Kilenc hónap háború (2018) az orosz–ukrán fegyveres konfliktusról szól, a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették.

K. Kovács Ákos operatőr, rendező Branka című kisfilmje (2021) több nemzetközi fesztiválon szerepelt, így a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is műsorára tűzte Berlinben. A délszláv háború idején játszódó kisjátékfilm elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Spanyolország) fődíját.

Sütő Gábor Egy szép melódia című dokumentumfilmjének főhősét orosz fogságban érte a II. világháború vége. Kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra.

Program:

BABUKA A FŰBEN (animációs dokumentumfilm, 2017, 11 perc)

Rendező: Buzási Gyopár (Sapientia, Kolozsvár)

EGY SZÉP MELÓDIA (dokumentumfilm, 2013, 34 perc)

Rendező: Sütő Gábor (Sapientia-Dunaversitas, Kolozsvár)

KILENC HÓNAP HÁBORÚ (dokumentumfilm, 2018, 52 perc)

Rendező: Csuja László (Budapest), Sára Sándor-díjas film- és színházrendező

BRANKA (játékfilm, 2021, 24 perc)

Rendező: K. Kovács Ákos (Szabadka)

A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján lehet.

Szervező: MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat

Forrás: MMA