A NEMZET ÖZVEGYE – elkezdődött a próbafolyamat

Nagy Imre újratemetésének évfordulóján, 2022. június 16-án mutatja be az Örkény Színház az évad utolsó nagyszínpadi produkcióját: A nemzet özvegye című történelmi tényeken alapuló fikciós művet Kelemen Kristóf írta és rendezi.

1989-ben, több mint harminc év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt. Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.

Az előadás próbafolyamatába május 8-án, olvasópróba-demó eseményen, illetve május 24-én, nyílt próba keretében nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Játsszák: Biró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Für Anikó, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Nagy Zsolt, Voith Ági m.v.

RENDEZŐ: Kelemen Kristóf

DRAMATURG: Ari-Nagy Barbara

DÍSZLET: Schnábel Zita

JELMEZ: Szlávik Juli

ZENE: Kákonyi Árpád

OPERATŐR: Vincze Alina

FÉNYTERVEZŐ: Baumgartner Sándor

SÚGÓ: Kanizsay Zita

ÜGYELŐ: Sós Eszter

A RENDEZŐ MUNKATÁRSA: Érdi Ariadne

Forrás: Örkény Színház