Székács Zoltán kiállítása

Az óbudai Artézi Galériában Székács Zoltán festőművész Képterepek című kiállításának megnyitóján szokatlanul sokan voltak jelen. A galéria törzsközönségén kívül a művész munkássága iránt érdeklődők, barátok, képzőművészek nagy számban hallgatták Balázs Sándor művészeti író elemzését.

Székács Zoltán művész családban született, nevelkedett, majd 1978-ban az Iparművészeti Főiskolán keramikus diplomát szerzett, fürdőszobatárgyakat és dekorációkat tervezett. Keramikusi munkája mellett 1990-től fest, 1993-tól munkáit egyéni és csoportos kiállításokon mutatja be. 1993-ban létrehozta Ajtai Tamással létrehozták a CDS Art Művészeti Stúdiót.

Vegyes technikával készült képein újraértelmezi az archaikus kultúrák művészetét, jelképrendszerét, az afrikai és dél-amerikai művészet totemisztikus motívumait. Munkái konstruktív szerkesztésűek, szigorúak, mintegy egyensúlyozva a kollázstechnikák és a felületkezelés szokatlanságait, anyagszerűségeit /vakolatra emlékeztető felületekre vésett karcolatok – ezek is utalnak az ősi kultúrákra/. A képcímek is tartalmi utalások, műfaji utalások: Fragmentumok, Kandscape, Rusztikus elemek, Repedezett falak stb. Festményei egy részén a sötétebb földszínek a meghatározóak, a szürke, a barna, a fekete, a tört fehér, de sokszor használ világosabb barnát, vöröset arany és ezüst árnyalatokkal.

Munkáin figuratív és absztrakt elemek kapcsolódnak össze, egyértelmű vonzódása a lírai geometrikus absztrakcióhoz, annak a magyar művészetben megtalálható hagyományaihoz.

Kísérletező alkatának újabb bizonyítéka, hogy 2022. májusában kurzust indít szakmabelieknek Struktúrák és repedő anyagok használata az absztrakt festészetben címmel.

A kiállítás 2022. április 13-ig látogatható. Április 9-én maga a művész tart tárlatvezetést 15:00-tól.

Forrás, fotók forrása: Artézi Galéria