Mesés adventi tárlat a Várkert Bazárba

Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya címmel nyílt ingyenes szabadtéri kiállítás a Várkert Bazár ünnepi programsorozatának keretében a déli panoráma teraszon. A január 15-ig látogatható tárlat Lázár Ervin születésének 85. évfordulója előtt tiszteleg.

© Várkapitányság

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi eseménysorozatát, amely ingyenes családi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal várja az érdeklődőket december végéig.

© Várkapitányság

Az ünnepi programsorozat keretében egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, különleges szabadtéri tárlat nyílt decemberben a Várkert Bazár déli panoráma teraszán. A Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya című kiállítás a magyar irodalomtörténet egyik legismertebb meseírójának, Lázár Ervinnek állít emléket, akinek elbeszélései egyedi hangon tanítanak játékról, szeretetről és moralitásról.

© Várkapitányság

Kollár Árpád költő, több gyermekkönyv szerzője írta a megható adventi történetet, amelyben megelevenednek Lázár Ervin ábrázolt valóságának árnyalt és esendő karakterei: újra találkozhatunk Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Dömdödömmel, Bruckner Szigfriddel, Mamintivel, Szörnyeteg Lajossal és Mikkamakkával is. A több generációt megszólító mese főhőse Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, aki annak idején, világjáró körútját követően a Négyszögletű Kerek Erdőben lelt otthonra. Karácsony közeledtével őt szokták feldíszíteni az Erdő lakói, a hagyományról azonban Lázár Ervin nem árult el többet olvasóinak. A híres meseíró születésének 85. évfordulóján most erre a rejtélyre derít fényt a tárlat.

© Várkapitányság

Gyermekkori barátaink életre keltésében Győri Eszter színes, élettel teli illusztrációi segédkeznek, ábrázolásmódja hűen tükrözi a szereplők jellegzetes karaktervonásait. A január 15-ig látogatható kiállítás tartalmas kikapcsolódást kínál nemcsak a legkisebbeknek, de szülőknek, nagyszülőknek egyaránt.

© Várkapitányság

Az adventi hétvégék sorában december 12-én az újjászületett Lovarda épületébe, a megújuló Budavári Palotanegyedbe költöznek fel a Várkert Bazár adventi családi programjai. Az ingyenes kézműves foglalkozásokon játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációkat a résztvevők. De az interaktív játékok is lehetőséget kínálnak a közös családi szórakozásra.

© Várkapitányság

A Lovardában lesz látható a Belefér egy pici szívbe című varázslatos gyermekprodukció is, amely a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. Az azonos című verseskötetből készült interaktív koncert a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

A programsorozat december végéig folytatódik. A Várkert Bazár családi programjai és adventi koncertjei mellett lesz ünnepi irodalmi est is, majd évzáró koncerttel és szilveszteri bulival zárul az esztendő. A teljes programkínálat a www.varkertbazar.hu oldalon olvasható.

Forrás: Várkapitányság