A szülésznő c. dokumentumfilm ismételt bemutatása a Párbeszéd Házában

A film főhőse a megszállt Lengyelország hősnője – Stanisława Leszczyńska. A háború előtt szülésznőként dolgozó asszonyt a Gestapo 1943-ban tartóztatja le a łódzi gettóban a zsidóknak nyújtott segítségért, majd három gyermekével együtt az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálja. Ott élete egyik legnagyobb megpróbáltatásán megy keresztül. Bábaként embertelen körülmények között, a testi-lelki végkimerülés határán 3000 újszülöttet segít a világra. Szolgálata alatt egyetlen anya vagy csecsemő sem veszíti el életét.  

© Krzysztof Mordak

Mi volt a titka ennek a kivételes asszonynak? Honnan merített erőt? Hogyan lehetséges, hogy még a halál árnyékában sem vesztette el hivatásába vetett hitét? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Maria Stachurska dokumentumfilmje. Visszaemlékezéseken, archív anyagokon keresztül, Michał Lorenc zenéjével kísérve tárul elénk annak a lengyel szülésznőnek a portréja, akinek a hivatástudata Dr. Mengele parancsainál is erősebbnek bizonyult.   

A vetítés a 27. Lengyel Keresztény Kulturális Napok alkalmából kerül megrendezésre a Lengyel Intézet, a Párbeszéd Háza és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete közös szervezésében.

© Krzysztof Mordak

A szülésznő (Położna)

lengyel dokumentumfilm, 54 perc, 2020 

Rendezés / forgatókönyv: Maria Stachurska