Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház – Az új társulati tagokat is bejelentették

Hegyi Barbara, Márkus Luca, Antóci Dorottya, Kern András, Rudolf Péter és Vörös Róbert munkáját is díjjal ismerték el a Vígszínházban tartott évadzáró társulati ülésen. Az évad értékelése mellett bejelentették az új társulati tagokat, valamint a jubiláló munkatársakat is köszöntötték.

© Vígszínház – Gordon Eszter

A Vígszínház 2020/21-es évadában a társulat 111 alkalommal játszott élőben, közönség előtt. Online streamen négy bemutatót tartottak, hét előadást élőben, huszonhatot felvételről közvetítettek, a színház 125. születésnapja alkalmából pedig nyolc archív előadást ingyenesen tettek elérhetővé. Az elmúlt hónapokban a Vígstreamház közvetítéseit 60 országból 100 ezernél is több néző követte, míg a jubileumi streamhéten közel 50 ezren tekintették meg a kultikus előadásokat.  Az évadban 353 koronavírus tesztet végeztek a teátrumban.

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több művészeti díjat is átadtak. A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri a Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”–at Antóci Dorottyának ítélte oda. Az évad legjobb alakításáért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Az öreg hölgy látogatásában és A kőben nyújtott alakításáért Hegyi Barbara; valamint Az apa című előadás címszerepének megformálásáért Kern András nyerte el. A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Rudolf Péter kapta. A társulat szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Márkus Luca nyerte el. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Vörös Róbert dramaturgnak ítélte oda a díj alapítványának kuratóriuma.

Díjazottak © Vígszínház – Gordon Eszter

A díjazottak mellett a társulat születésnaposait és jubiláló hűséges tagjait is köszöntötték. Szatmári Liza színésznő 70 éve, Kertes Zsuzsa súgó és Héjj János ügyelő 45 éve, Hordós András a kelléktár vezetője és Borbiczki Ferenc színművész 30 éve, míg Hegyi Barbara 25 éve a Vígszínház tagja.

Az új évadban Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András szerződik a Vígszínházhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Kövesi Zsombor a Vígben tölti gyakorlatát, vendégművészként pedig Radnay Csilla és Trokán Anna fog dolgozni a teátrumban. Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Kiss Gergely Máté, Orbán Levente, Reider Péter és Tóth András vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.

© Vígszínház – Gordon Eszter

A Vígszínház a 2021/22-es évadot szeptember 4-én a Szerelmek városa bemutatójával kezdi, ősszel a Kabaré, A rendes lányok csendben sírnak, A kő és a Bella Figura kőszínházi premierje is várja a nézőket. A színház szeptemberi és októberi műsorára a jegyértékesítés megkezdődött.

További információ: http://www.vigszinhaz.hu/musor/index.php

Forrás: Vígszínház