A tátrai futárok nyomdokain

„A tátrai futárok nyomdokain” egy úttörő projekt, amely egy túra keretében kívánja a II. világháború idején szolgálatot teljesítő lengyel tátrai futárok emlékét feleleveníteni.   

„A tátrai futárok nyomdokain” azoknak lengyel sportolóknak, guráloknak, síbajnokoknak és túravezetőknek állít emléket, akik 1939-1944 között lehetővé tették a lengyel emigráns kormány és a megszállt Lengyelországban megalakult ellenállási mozgalom közötti kommunikációt. Életüket kockáztatva – s nem egyszer életükkel fizetve – a Tátra nehezen vagy alig járható útvonalain közlekedtek. Zakopanén és Budapesten keresztül jelentéseket és a lengyel emigráns hadseregbe jelentkező önkénteseket vittek át Franciaországba és Angliába, visszafelé fegyvert, lőszert, parancsokat és pénzt csempésztek át megszállt hazájukba.  

A titkos futárszolgálat legendás parancsnoka Wacław Felczak történész volt, a lengyel-magyar kapcsolatok kiemelkedő alakja, a Lengyel Intézet barátja és gyakori vendége. A futárszolgálat sikeressége a magyarok által nyújtott segítségen is múlt, hiszen a Budapesten felállított bázisok biztosították a hátteret a jelentéseket, dokumentumokat és pénzt szállító futároknak.   

S bár mindannyian a hegyek és hazájuk szerelmesei voltak, s a Tátrát úgy ismerték akár a tenyerüket, nem kis erőfeszítésre és bátorságra volt szükségük ahhoz, hogy kijátsszák a német őrség- és kémhálózatot. Nélkülük nem sikerült volna legyőzni a németeket. Őrizzük meg emléküket, fedezzük fel újra egykori útvonalaikat!  

„A tátrai futárok nyomdokain” projekt ötletgazdája és főszervezője a Történelmi Társaság Egyesület „Radosław Alakulata”. 

Az egyesület tagjai 2021. június 16-án kezdik meg útjukat Varsóból, majd Zakopánén keresztül Podbanszkót és Kassát érintve haladnak tovább úticéljuk felé, Budapestre.  

A tervek szerint június 18-án, délelőtt 11.00 óra körül érkeznek meg Budapestre, a Lengyel Intézet székhelyére, ahol a tátrai futárok történetét bemutató fotókiállítás várja majd a téma iránt érdeklődőket. A túráról filmanyag is készül.  

Forrás: Lengyel Intézet