Interjúkkal, beszélgetésekkel, a filmkészítők üzeneteivel bővül a 11. Frankofón Filmnapok

Vasárnapig még folytatódik a francia nyelvű filmek ünnepe, ráadásként a Francia Intézet online felületein már elérhetők az alkotók nekünk küldött üzenetei, velük készült interjúk vagy a filmes szakmai képviselőivel folytatott beszélgetések.

A Vadregény című vígjáték (a Filmnapok nyitófilmje) kapcsán Margitházi Beja film scholart, az ELTE adjunktusát a francia film változó arcairól kérdezi Buglya Zsófia az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója. A rendezők nekünk küldött üzenete is kedvet csinál Catherine Deneuve legújabb filmjéhez.

Egy másik beszélgetés a Cannes-ról jut eszembe költői címet kapta (Jean Vigo korszakos Nizza-etűdje nyomán), és azt járja körül, mi is történik a filmfesztiválokkal, illetve a fesztiválfilmekkel pandémia idején. Ebben a videóban Csákvári Géza filmkritikus, a Cinefest művészeti igazgatója a beszélgetőpartnerünk, aki néhány filmet is ajánl a filmnapok programjából.

A gyerekkor földje című film rendezőjével Eric Barbier-vel Báron György beszélget a film keletkezéséről, a forgatásról és franciaországi fogadtatásáról. Ugyanebben a filmben Varga Veronika alakítja Madame Economopoulos tanárnőt, videós bejelentkezésében mesél nekünk a forgatáshoz fűződő élményeiről, kulisszatitkokról.

A filmek május 2-ig tekinthetők meg a fesztivál honlapján, a kapcsolódó események természetesen a fesztivál vasárnap esti befejezése után is elérhetők a Facebook oldalunkon vagy a YouTube-csatornánkon.

A Fesztivál honlapja: https://www.festivalscope.com/page/frankofonfilmnapok/

Facebook trailer: https://www.facebook.com/franciaintezet/videos/1134133633726595

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/821536605380619/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/franciaintezet/

Forrás: Francia Intézet