Apró kép, nagy öröm, jó befektetés – Márciusban indul a Pintér Galéria vásársorozatának első állomása, a tiny_art

Kortárs képzőművészek munkáiból tiny_art hívószóval rendez vásárt a Pintér Galéria és Aukciósház. A kezdetben inkább klasszikus műveket és antik bútorokat értékesítő galéria már két évtizeddel ezelőtt megnyitotta kapuit a „mai élő művészet” előtt. Azóta folyamatosan igyekszik újabb és újabb bemutatkozási lehetőséget biztosítani a hazai alkotók számára kiállítások, aukciók, vagy épp vásárok formájában.

Enteriőrfotó

A Falk Miksa utca egyik legterebélyesebb, legizgalmasabb térrel rendelkező üzlete már harminc éve a hazai műkereskedelem meghatározó helyszíne. Az elmúlt években a magyar műtárgypiac vezető szereplői körében tapasztalt generációváltás a Pintér Galériában is magával hozott egyfajta frissességet, bátrabb nyitást a kortárs tendenciák irányába. A profilújítás jegyében a galériát vezető Pintér Ambrus egy az egész évben tartó vásárt álmodott meg, időközönként cserélődő tematikával és művekkel. Az eseménysorozat első egysége a tiny_art névre keresztelt vásár, melynek keretében kisméretű festményeket, fotográfiákat és szobrokat vásárolhat meg az érdeklődő közönség.

Enteriőrfotó

A vásár ötlete nem független a pandémia műtárgypiacra gyakorolt hatásától. Az utóbbi egy évben többségünk az otthona négy fala közé szorult, szokásaink és mindennapjaink alapjaiban változtak meg. A lakás ezzel párhuzamosan többfunkciós térré alakult: óvodává és iskolává, a sportolás színterévé, irodává. Felértékelődött a szerepe annak, hogy közvetlen környezetünk – ahol az eddiginél sokkal több időt kényszerülünk eltölteni – milyen módon hat vissza hangulatunkra, tevékenységeinkre. Az az igény, hogy életterünkben egyedi és esztétikus tárgyakkal, minket személyesen megszólító műalkotásokkal vegyük körbe magunkat, még inkább hangsúlyossá vált.

Bodolóczki Linda: K-010, 2017-2019 (vegyes technika, 23 x 23 cm)

Köztudott tény, hogy a műkereskedelem online jelenléte folyamatosan erősödik, az online aukciók anyagában egyre jelentősebb szerep jut kortárs alkotásoknak. Érzékelhető továbbá, hogy megjelent a gyűjtők egy új, fiatalabb rétege, éppen azok, akik talán még keresik „gyűjtői útjukat”, de sokkal magabiztosabban vásárolnak az online térben, és elsősorban a háború utáni művészetre fogékonyak. Internetes vásárlás és licitálás ide vagy oda, továbbra is tapasztalható a szükséglet, hogy a megszerezni kívánt műalkotást az érdeklődők előzőleg személyesen, testközelből is meg tudják tekinteni. Tárlattal egybekötött többhetes vásárával a Pintér Galéria is erre szeretne lehetőséget biztosítani pinceterében (az aktuális járványügyi intézkedések lehetőségének függvényében).

Deim Balázs: Salted sonda, 2017 (giclée print, 40 x 40 cm)

A tematikus vásársorozat első, remélhetőleg hamarosan személyesen is látogatható állomásának koncepciója szemtelenül egyszerű: az alkotások kiválasztásánál ugyanis – a művészi kvalitás mellett – egyedüli szempont azok kis mérete volt, minden más tekintetben az anyag kifejezetten eklektikus képet mutat. A festményeken és grafikákon kívül néhány szobor és fotó is helyet kapott a válogatásban, és egyaránt képviseltetik magukat figuratív, nonfiguratív, absztrakt, geometrikus és groteszk törekvések. A már ismert alkotók sorából többek között Cseke Szilárd, Csernátony Lukács László, Miksa Bálint, Őry Annamária, Szurcsik József, Verebics Ágnes, Wolsky András képeivel, míg a fiatal, feltörekvő művészek közül Bodolóczki Linda, Czanik Mátyás, Kontur Balázs, Lantos Csenge, Pakosz Gergely munkáival találkozhat a kortárs művészetre nyitott közönség.

Bács Emese: Itt élünk mi, 2019 (olaj, kollázs, vászon, 40 x 40 cm)

A kiállítással egybekötött vásárt Kemény Zsófi költő, író, slammer online nyitja meg, amit 2021. március 11-én, csütörtök este 19 órától a galéria Facebook oldalán követhetnek az érdeklődők. A vásáron szereplő alkotásokat bemutató katalógus az esemény Facebook oldalán lesz elérhető a megnyitót követően. A tervek szerint a tiny_art tárlata tavasz végéig (és a készlet erejéig) lesz látogatható a hatályos járványügyi intézkedések betartása mellett a galéria nyitvatartási idejében.

Pakosz Gergely: Élvezet (akril, vászon, 40 x 30 cm)

tiny_art. egy kis kortárs sosem ārt.

Miksa Bálint: Elektromos erdő, 2020 (olaj, vegyes technika, 18 x 33 cm)

Forrás: Pintér Galéria és Aukciósház