A márciusi Jó kérdés fókuszában a látványtervezés áll

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés beszélgetéssorozatának következő alkalma a látványtervezésről szól. Az apropót az online megrendezett Látványtér kiállítás adja, de a nemzetközi kitekintés sem marad el. Március 16-án Antal Csabával, Balázs Julival és Balla Ildikóval beszélget Seres Gerda újságíró.

A Jó kérdés beszélgetéssorozat első évadában már foglalkoztunk a színházi látvány témájával, akkor Bányai Tamással, Erkel László Kentaurral és Nagy Fruzsinával arra kerestük a választ, hogy alkalmazott vagy önálló művészeti ág-e a díszlet-, jelmez- és fénytervezés. Azóta megjelent egy összefoglaló album Díszlet-jelmez / Magyar szcenográfia 2007–2017 címmel, a 2019-es Prágai Quadriennálén az Országok és régiók szekcióban díjazták a Végtelen dűne című installációt (tervezői: Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező), és természetesen évente sor kerül a Látványtér kiállításra is, amelyen a hazai tervezők mutatják be munkáikat.

Az idei tárlatot a járványhelyzet miatt online rendezték meg, ennek zárása adja az apropót a március 16-i beszélgetésnek. A magyar látványtervezők kiállítása nem csupán seregszemle: ennek keretében adják át Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője díjakat is. A MALÁT (Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészet Társasága) képző-, ipar- és színházművészeti jelentőségű tárlatán a pályakezdő és jelentős tapasztalattal rendelkező díszlet-, jelmez- és bábtervezők színházi és televíziós, hazai és külföldi munkáikkal mutatkoztak be, míg a Végtelen dűne installáció versenyen kívül látható.

Mi a Látványtér jelentősége? Milyen képet mutat a kiállítás és a 2019-ben megjelent Magyar szcenográfia 2007-2017 című kötet a magyar látványtervezésről? Hogyan ítélhető meg egy előadásfotóról a tervező munkája? Vannak-e trendek a látványban? Milyen a tervezők helyzete itthon és külföldön? Lesz-e hatása a színházi közvetítéseknek az előadások vizualitására? Mit jelent a Prágai Quadriennálé díja az alkotóknak személyesen és a magyar tervezőknek általában? Csak néhány kérdés azok közül, amelyekre vendégeinkkel, Antal Csabával, Balázs Julival és Balla Ildikóval keressük a választ.

A Jó kérdés Facebook-oldalán március 16-án 17 órától élőben követhető, később a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhető beszélgetést ezúttal is Seres Gerda újságíró vezeti.

A beszélgetéssorozat támogatója az NKA és az MMA.

Forrás: Magyar Színházi Társaság