Ősbemutató a Liszt Ferenc Kamarazenekar online koncertjén, a szerző, Ilya Gringolts közreműködésével

A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 10-i online koncertjére igazi kuriózummal készül: Ilya Gringolts Beethoven Diabelli-variációihoz írt kamarazenekari átiratát mutatják be a világon először a világhírű, orosz származású hegedűművésszel közösen. Gringolts szólistaként és koncertmesterként is szerepet kap. A koncert a korábbi előadásokhoz hasonlóan továbbra is ingyenesen lesz megtekinthető, professzionális online streaming-technikával közvetíti a zenekar.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Ismét világhírű szólistát lát vendégül a Liszt Ferenc Kamarazenekar: március 10-én napjaink egyik legkeresettebb zenészével, az orosz származású Ilya Gringolts-cal lépnek fel a Budapest Music Centerben. A koncert Gringolts Beethoven Diabelli-varációihoz írt friss kamarazenekari átiratának ősbemutatója lesz, az előadás a nemzetközi koncertkínálatban is igazi ritkaság. A „virtuóz és érzékeny”, „megalkuvást nem ismerő”, „folyamatosan új zenei kihívásokat kereső” művész nem csak szólistaként, hanem az ősbemutató elhangzásakor karmesteri szerepben segíti a zenekart.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet okoz majd az online térben is”mondja Ilya Gringolts a szerdai koncert kapcsán, akinek személyes kedvence a Diabelli-variációk. Az átirat elkészítésével a célja az volt, hogy közelebb kerüljön a remekműhöz.

A szentpétervári születésű művész a New York-i Juilliard School of Music-on tanult, korunk legmeghatározóbb hegedűvirtuózától, Itzhak Perlmantól; 1998-ban a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűverseny történetének legfiatalabb finalistájaként nyert díjat.

2008-ban alapított „Gringolts Quartet” nevű vonósnégyesével olyan híres nemzetközi koncerttermekben járt, mint az amszterdami Concertgebouw, a Luxemburgi Filharmónia, a hamburgi Elbphilharmonie és a Dortmundi Konzerthaus. Fellépett már számos nemzetközi rangú szimfonikus nagyzenekarral, például a Liverpooli Filharmonikusokkal, a Birminghami Szimfonikusokkal, a BBC Szimfonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a japán NHK Szimfonikusokkal és az Izraeli Filharmonikusokkal.

Jelenleg a Zürichi Művészeti Egyetemen tanít, valamint a Skót Királyi Zene- és Dráma Akadémia nemzetközi ösztöndíjasaként Glasgow-ban is dolgozik.

A Beethoven-darab mellett a felvilágosodás kiemelkedő zenei alakjának, Jean-Marie Leclairnek g-moll hegedűversenyét is előadja a zenekar. A műsor része még Pavel Fischer 3. vonósnégyese, az „Őrült dudás”, amelyet a zeneszerzővel 2018-ban Ausztráliában többek közt Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója adott elő.

A koncert elérhető a Liszt Ferenc Kamarazenekar megújult weboldalánhivatalos Facebook és YouTube csatornáján és a BMC honlapján.

Részletek:

Március 10. 19:30 (Online stream-koncert)

Helyszín: Budapest Music Center

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc KamarazenekarFacebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán és a BMC honlapján

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik: Ilya Gringolts (hegedű)

Műsor:
Pavel Fischer: 3. vonósnégyes „Mad Piper”

Leclair: g-moll hegedűverseny, op. 10

Beethoven: Diabelli-variációk, op. 120 – Ilya Gringolts átirata vonószenekarra (Közreműködik és koncertmester: Ilya Gringolts)

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tettek szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar