Farkas Gábor és Nánási Henrik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar könnyed kikapcsolódást ígér csütörtök estére. A március 4-i, este fél 8-kor kezdődő online hangversenyen  elhangzik Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenye, op. 23, amelyet Farkas Gábor zongoraművész szólaltat meg, aki számos nemzetközi verseny díjazottja, a Tokyo College of Music professzora, a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar © Nagy Attila
Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar © Nagy Attila

Csajkovszkij eredetileg Nyikolaj Rubinsteinnek akarta ajánlani 1874–75-ben írott művét, zongoraművész-zeneszerző-karmester barátja azonban lesújtó kritikával illette a darabot, így az ajánlás Liszt Ferenc növendékének és lánya, Cosima első férjének, a művet 1875-ben Bostonban bemutató Hans von Bülow-nak szól. A zongoraverseny 1888-ban nyerte el a zeneszerző által véglegesnek tekintett alakját. Az első tételben meghatározó a romantikus pátosz és a szenvedély, a lassú tétel érzelmes románcába ördöngös scherzo-középrész ékelődik. A finálé fő témáját ukrán népi dallam ihlette. A zongoristáktól kivételes hangszertudást igénylő Allegro con fuoco fergeteges kódába torkollik.   

Farkas Gábor © Katona Csilla

Ezt követi Beethoven VII. (A-dúr) szimfóniája, op. 92, amely 1811/12-ben keletkezett, és 1813-ban mutatták be Bécsben. A sorssal vívott ádáz küzdelmet ábrázoló V., valamint az ember és természet harmóniáját derűsen megéneklő VI. után ez a mű az eksztázis, a mámor ünnepe, dionüszoszi alkotás, melyben meghatározó szerepet játszik a sodró lendületű daktilikus ritmika. A legtöbbször felajzott hangulatú zene csupa gesztus, csupa mozdulat, olyannyira, hogy egyik lelkes csodálója, Richard Wagner „a tánc apoteózisa” jellemzéssel illette.   

Nánási Henrik Henrik © J. Henry Fair www.jhenryfair.com MEDIUM

Az est karmestere Nánási Henrik, aki először áll a zenekar élén. Nánási korunk egyik kiemelkedő karmestere,  a berlini Komische Oper zeneigazgatójaként kétszer szerezte meg együttesének az „Év operaháza” elismerést. Nánási Henrik videóüzenetben köszöntötte a magyar közönséget:

A hangverseny díjmentesen megtekinthető a Zeneakadémia honlapján, Facebook oldalán, valamint YouTube csatornáján.  

Következő online hangversenyeink

Vendégségben Önnél – Online Kamarakoncertek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeivel 

Március 3. szerda, 19.30 óra: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/vendegsegben-onnel-2021-marcius-3/

Március 10. szerda, 19:30: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/vendegsegben-onnel-2021-marcius-10/

Március 17. szerda, 19:30: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/vendegsegben-onnel-2021-marcius-17/

Sok szeretettel várjuk Önöket az online térben is!

Vigyázzanak magukra!

Forrás: MNF