Ma 23 éves a Baltazár Színház

„Baltazár, gyerünk, itt nem szabad megállni” – mondja a Baltazár színésze, Vörös Ferenc a Repülési engedély – angyaloknak című előadásban. A társulat pedig tényleg egyetlen pillanatra sem állt meg az elmúlt huszonhárom évben. Ma ünneplik 23. születésnapjukat.

Csoportkép

A színház kezdetektől fogva elkötelezetten kutatta az új, hazánkban ismeretlen színházi formákat, megoldásokat. Előadásaik éppúgy merítettek a magyar népi kultúrából, mint a távolkeleti vallások spiritualizmusából, a képzőművészetből vagy az újcirkuszi formákból. A mozgás, a tánc, a zene is fontos eleme ezeknek a produkcióknak. Elek Dóra, a színház vezetője mindig arra törekedett, hogy a mélység és a humor egyszerre jelenjen meg alkotásaiban, és hogy a színpadon érvényre juttassa azt a tehetséget és sokszínűséget, ami a Baltazár társulatát jellemzi.

Az alábbi filmet Elek Dóra a színház 20. születésnapján meglepetésként készítette a társulat számára. A 45 perces videó végigvezeti nézőjét a Baltazár szinte egész történetét. Látunk benne részleteket például a Repülési engedély – angyaloknak című utcaszínházi előadásból, a Gondolj rám szívesen című Shakespeare Rómeó és Júliáját alapul vevő, azt a sérültek szemszögéből újraértelmező előadásból. De megjelenik benne az Arany Lépés című színházi társasjáték, a Kőválasz, amely egy család történetén keresztül beszél a huszadik századról vagy a Ha eljön egy igazi angyal című újcirkuszi produkció. A film ad egy kis ízelítőt a társulat Indiában és Afrikában tett utazásából is, valamint abból a koncertből, amit a csapat a kortárs magyar könnyűzene legnépszerűbb előadóival készített közösen a Müpában (Árad a szeretet).

A felvételeken nemcsak a társulat színészeit láthatjuk, hanem azokat a művészeket is, akik ritkábban vagy rendszeresebben együtt dolgoznak a Baltazárral: Bródy Jánost, Csákányi Esztert, Falusi Mariannt, Kecskés Karinát, Lang Györgyit, Müller Péter Számit és Varga Klárit.

A társulat nagyon várja már, hogy a pandémia időszaka után újra játszani tudjon. Facebook oldalukra a következőket írták születésnapjuk alkalmából:

„Ma ünnepeljük 23. születésnapunkat. Hagyomány, hogy ilyenkor minden évben megüljük ezt a jeles napot, közösen megeszünk egy nagy tortát, vidáman emlékezünk a közösen eltöltött évekre, és persze, tervezzük a jövőt.

Az idei egy másfajta év, de ez nem szomorít el minket. Ahogy a világ számára, úgy számunkra is ez a változás időszaka, igyekszünk belőle profitálni. Most kicsit magunk felé fordulunk, újratanuljuk azt, amit már ismerünk. Aztán hamarosan újratanuljuk az együttlétet is, és még jobban fogjuk értékelni az időt, amit egymással és veletek tölthetünk.

Büszkék vagyunk erre a 23 évre, és nagyon hálásak is azért a sok szeretetért, amit tőletek kapunk. Hamarosan találkozunk!”

Forrás: Baltazár Színház