A MÁV Szimfonikusok online koncertje a Magyar Kultúra Napja előestéjén

A magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy műve nyitja meg a MÁV Szimfonikusok idei, Szőke Tibor Mesterbérlet elnevezésű sorozatát a Magyar Kultúra Napjának előestéjén. A pódiumon két Kossuth-díjas művészt üdvözölhetünk: a zongora mellett Balázs Jánost, a karmesteri pultnál pedig Kovács Jánost.

Kodály Erdélyben gyűjtött népi táncdallamokat dolgoz fel egy pompásan hangszerelt zenekari műben, Liszt a maga korának közkedvelt, népiesnek gondolt dalait és táncait egy zongoraverseny jellegű műben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2020-ban ünnepelte alapításának 75. évfordulóját, a jubileum alkalmából tervezett hangversenyek azonban nem valósulhattak meg a koronavírus járvány miatt. Kovács János, aki az egyik ünnepi koncert karmestere lett volna, az idei évre halasztott hangversenyt azzal teszi ünnepivé, hogy a magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét tűzte műsorára. Kodály Zoltán tánckölteményében Erdélyben gyűjtött dallamokat dolgoz fel rendkívül színgazdagon. Liszt Ferenc a maga korában népszerű, a verbunkos hagyományokat folytató táncdallamokra komponálta zongoraverseny jellegű Magyar fantáziáját. Bartók Béla nagyszerű életművének egyik kiemelkedő darabja a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amelynek egyébként 84 évvel ezelőtt, 1936-ban ugyanezen a napon volt a bemutató előadása. A Zene összefoglaló mű, benne van a világháború fenyegetésének árnyékában élő magyarság lélekrajza, a kor európai zenéje és a zeneszerzőnek a jobb jövőbe vetett hite is.

ONLINE KÖZVETÍTÉS!
MÁV Szimfonikus Zenekar
Szőke Tibor mesterbérlet

2021. január 21., 19:30
VIGADÓ, Budapest

Műsor:
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Liszt Ferenc: Magyar fantázia
Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Közreműködik: Balázs János – zongora

Vezényel: Kovács János

https://www.facebook.com/mavzenekar

A HANGVERSENY KÖZREMŰKÖDŐI

BALÁZS JÁNOS zongoraművész

Balázs János © Emmer László

Budapesten született 1988-ban, kisgyermek korában kezdett zongorázni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett művészdiplomát. 16 éves korában megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, ezzel kezdődött rendkívül sikeres művészi pályafutása. Később még öt nemzetközi versenyen nyert első díjat. Hazai és külföldi fellépéseinek se szeri, se száma, a legfontosabb helyszínek: Amsterdam, Párizs, Athén, Barcelona, London, Moszkva, Dél-Amerika több városa, Toronto, München. A világ számos nagy városában tart rendszeresen mesterkurzusokat. Versenyművek szólistájaként is fellépett a világ sok nagy városában, többek között Brüsszel, Dortmund, Bécs híres zenekaraival, itthon pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Danubia, Dohnányi, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt vendége. 2011-ben 16 hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét, ezért rangos kitüntetést kapott Lengyelországban. A XX. század nagy magyar zongoraművésze, Cziffra György emlékének ápolása céljából 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. 2020 óta a Zeneakadémia tanára. Kitüntették Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal, érdemes művész címmel, Gramofon-díjjal és Prima-díjjal.

KOVÁCS JÁNOS karmester

Kovács János © MÁV Szimfonikus Zenekar

1951-ben született, zongorázni tanult, a Bartók Konzervatórium után felvették a Zeneakadémia karmesterképző szakára, tanára Kórodi András volt. 1973-ban végezte el a karmesterképzőt, utána azonnal szerződtette az Operaház, előbb, mint korrepetitor, majd 1976-tól karmesterként. Ebben az időben egy évig a MÁV Szimfonikus Zenekar karmestere is volt Oberfrank Géza mellett. 1979-től 81-ig, három éven keresztül a Bayreuthi Ünnepi Játékokon dolgozott asszisztensként. 1987-90 között az Operaház első karmestere. Számos országban vendégszerepelt, a Szlovén Filharmónia első vendégkarmestere volt, majd 1992-től a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere, 2003-ban és 2006-2007-ben az Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója, 2007-től első karmestere. 2014 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere. Szinte valamennyi magyar zenekart vezényelte, külföldön első sorban Berlinben és Londonban vezényelt operákat, vendégszerepelt Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Svájcban, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar németországi és brazíliai turnéjának karmestere volt.

Kitüntették Liszt-díjjal, Kossuth-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal, érdemes művész, az Operaház mesterművésze címmel és Prima Primissima-díjjal. Több ezer előadást vezényelt, egytől egyik megkérdőjelezhetetlen minőségben – írták róla egy hivatalos méltatásban.

A MÁV Szimfonikus Zenekart pályája kezdete óta vezényli, sok hangversenyt, köztük ősbemutatókat is dirigált. Rendkívül alapos felkészültsége, igényessége, a művek iránti alázata és a zenekari tagokkal szemben megnyilvánuló tisztelete, kedvessége, humora miatt minden fellépése ünnep zenekarunk számára. 2020 márciusában, a zenekar fennállásának 75. évfordulója és Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Beethoven Missa Solemnis-ének előadását terveztük vezényletével, ez azonban a koronavírus járvány következtében meghiúsult.

Az ismertetést írta: Fenyő Gábor

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar