Animációs filmből léptek ki a kollekció darabjai

Egyetemi projektnek indult Nagy Nikolett „Colette.” legújabb kollekciója, melyet Anna Katalin Lovrity Kristály Medvére is jelölt, rendkívül izgalmas animációja ihletett. Komoly témára, a szexuális bántalmazásra hívják fel a figyelmet a művésznők.

Anna Katalin Lovrity Vulkánsziget című animációja méltán kapott óriási sajtóvisszhangot 2017-ben. Diplomafilmje, a Vulkánszigetet a 67. Berlinale Generation szekciójában debütált, majd több filmfesztiválon is sikeresen helyt állt. A 9 perces Vulkánsziget lenyűgöző környezetében a főszerepet kapó fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével, majd erőszakos viselkedésével kell szembenéznie, s megküzdenie. A téma fontossága Colette. figyelmét is felkeltette, feltűnő színvilága pedig alkotásra sarkallta, így született meg vadonatúj kreációja.

Felvettem a kapcsolatot Katával, az animáció megalkotójával. Sokat beszélgettem vele a filmről, szerettem volna a lehető legszemélyesebben és legmélyebben hozzányúlni ehhez a témához.”- ismertette Colette., hogyan kezdett neki METU-s vizsgamunkájának.  „Az elkészült táskák formavilágának tervezésénél a lehető legegyszerűbbre törekedtem. Az volt a célom, hogy a filmhez hasonlóan a kollekciómban is a színek és a minták domináljanak.”

A filmben piros szín a nőiességet és a nemi érettséget szimbolizálja, a képvilágban egyre többször visszaköszönő fekete szín a bántalmazott lány lelkivilágát tükrözi. A nagy, fehér tigris színe tudatosan megtévesztő, hiszen a fehér színről jellemzően a tisztaságra, ártatlanságra asszociálunk, eszerint a főszereplő lánynak nem lett volna oka rosszat feltételezni a férfiről, aki később mégis kíméletlenül, erőszakosan teperte le őt.

„Számomra az a jelenet volt a legmeghatározóbb a kisfilmben, ahogyan a nőstény tigris az őt üldöző fehér tigris elől menekül. Ezt az útvonalat vettem alapul több tervemnél is.” emlékezett vissza Colette., mely rész adta számára a fő inspirációt.

A lélektani háttérrel bíró darabok bőrből készültek, s mind más és más emóciót szimbolizál: a veszélyt, a félelmet, a paranoiát, menekülést, az elveszettség érzését. Mindazon érzelmeket, melyeket egy bántalmazott személynek kell átélni nap mint nap.

Forrás: Colette.