Fekete csütörtök – A nap, amely egész Lengyelországot megrázta

A budapesti Lengyel Intézet a számos díjat nyert Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett című filmdráma ingyenes online vetítésével emlékezik meg az 50 évvel ezelőtti, 1970 decemberében zajló lengyel tengermelléki tüntetések tragikus eseményeiről.  

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal 2020. december 17-én (csütörtök), 20 órai kezdettel lehet ingyenesen megtekinteni az alábbi linken: https://youtu.be/5YfHWAw62I8 

Lengyelországban 1970 december elején a növekvő gazdasági problémák miatt a pártvezetés a lakosságot sújtó, a mindennapi fogyasztott termékekre vonatkozó, titokban előkészített áremelést jelentett be. Sztrájkok és utcai demonstrációk kezdődtek a tengermelléken, melyeket a kommunista karhatalmi vezetés erői erőszakkal vertek szét. 1970. december 15-19. között a hivatalos adatok szerint 49-en haltak meg, köztük középiskolás diákok is.  

Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett az 1970-es gdyniai tüntetés eseményeit dolgozza fel, valamint azt a napot, amely egész Lengyelországot megrázta. A történelem már akkor is fájdalmas, amikor valamely totalitárius rendszer elnyomásától szenvedő, védtelen emberekről szól… Ha pedig a politikai rendszer még el is hazudja a történelmet, duplán fájdalmassá válik, mert rejtve marad, nem kap hangot, s ezért az igazságért folyó harcra szólít fel. Antoni Krauze alkotása a gdyniai tüntetés drámai eseményeinek nagyvonalú, látványos és hiteles rekonstrukciója, egy hajógyári munkás és családja történetén keresztül. Krauze filmje fájdalmas, lírai, egyúttal személyes alkotás arról, hogy mennyire fontos az, amit az emberi tudat rejt, mennyire fontos az igazság ismerete. A filmben felhangzik Kazik Staszewski kultikus lengyel zenész balladája, valamint archív felvételek is felvillannak.  

Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett /Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł/ 

105 perc, 2011 

Rendező: Antoni Krauze
Forgatókönyvíró: Mirosław Piepka, Michał S. Pruski
Operatőr: Jacek Petrycki
Zene: Michał Lorenc
Producer: Kazimierz Beer, Mirosław Piepka
Gyártó: Nordfilm, Agencja Reklamowa Set
Szereplők: Marta Honzatko, Michał Kowlaski, Piotr Andruszkiewicz, Wiktoria Kraszewska 

Forrás: Lengyel Intézet