A #Beethoven250Challenge-től Philippe Herreweghe és a Nemzeti Filharmonikusok élőben közvetített koncertjéig – Beethoven-emlékév a Müpában

Nyár elején Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből ízelítőt nyújtó videosorozattal jelentkezett a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők megismerkedhettek a komponista húsz jelentős alkotásával, és egyúttal megbizonyosodhattak arról is, hogy a klasszikus zene mindenkihez szól. A Müpa most a sorozat ráadásaként egy teljes mértékben Beethovennek szentelt szimfonikus programmal teszi teljessé az élményt: a november 17-én este élőben közvetített koncerten a világhírű belga karmester, Philippe Herreweghe vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

Philippe Herreweghe © Wouter Maeckelberghe

A Müpa júniusban indult és november 13-án zárult videosorozata azzal a céllal jött létre, hogy Beethoven kivételes alkotásai révén közelebb juttassa a klasszikus zenét a közönséghez, legyen szó kezdő vagy rutinosabb hangversenylátogatókról. Az intézmény archívumából válogatott koncertfelvételek részletein keresztül az érdeklődők szórakoztató zenetörténeti érdekességeket és izgalmas kulisszatitkokat ismerhettek meg, hogy ezek által kapjanak kedvet a színes, de sokak számára felfedezésre váró világhoz. Az epizódokat a nézők kiemelt érdeklődéssel követték: a húsz részből álló, összesen száz percnél is hosszabb ismeretterjesztő anyag a Müpa közösségi oldalain keresztül eddig több mint hatszázezer emberhez jutott el, akik így összességében több mint huszonhétezer órát töltöttek a képernyők előtt Beethoven zenei világába feledkezve. A Müpa Youtube-csatornáján teljes egészében visszanézhető sorozatból a közönség megtudhatta például, hogy mi az a szabadító opera, milyen szerepet játszott F. Scott Fitzgerald életében az „Eroica” szimfónia, és fény derült arra is, hogy a zeneszerzők körében milyen babona köthető a kilences számhoz. Ráadásul a felvételeken az idei koncertszezonban az évad művésze címet viselő Várdai István mellett olyan művészekkel és együttesekkel találkozhattak a nézők, mint Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Vásáry Tamás, Würtz Klára, Giovanni Antonini és a Bázeli Kamarazenekar, Gyenyisz Macujev, Kobajasi Kenicsiró, Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikus Zenekar, Shai Wosner, valamint Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar © Csibi Szilvia

A most befejeződő sorozattal azonban nem ér véget a Beethoven-élmény, ugyanis a Müpa a komponistát ünneplő, rendhagyó hangversennyel teszi fel a pontot az i-re! November 17-én a régizene és a historikus előadásmód egyik legelismertebb alakja, Philippe Herreweghe a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként vezényli Beethoven II. és V. szimfóniáját. A rendkívüli körülmények közepette létrejött felállás, valamint az az érdekes tény, hogy a historikus előadásaival és saját együtteseivel híressé vált dirigens modern hangszereken játszó zenekar élén hallható, mindenképpen emlékezetes estét ígér. Annak érdekében, hogy minél többen lehessenek részesei a különleges eseménynek, a zárt ajtók mögött zajló előadást a Müpa élőben közvetíti a honlapján, a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján.

A #Beethoven250challenge sorozat összes része itt található:

https://bit.ly/Beethoven250Challenge

A Müpa Home-ról és a további programokról bővebb információ:

https://www.mupa.hu/media/mupa-home

Forrás: Müpa