A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjei az Akváriumból és 100 szóban Budapest kiállítás Budapest születésnapjára

November 17-én ünnepeljük Budapest születésnapját, amelynek alkalmából több járványbiztos programon is részt vehetnek az érdeklődők. Kedden reggel napvilágot lát a 100 szóban Budapest idei pályázatának eredménye az ebből készült POKET zsebkönyvvel együtt, este pedig a Budapesti Fesztiválzenekar élőben közvetített koncertjeit nézhetjük az Akvárium Klubból, A zene éjszakája alkalmából. A 100 szóban Budapest idei legjobb, 100 szavas történetei köztéri installációként is megjelennek a Városháza Parkban, amelyről másnap, november 18-án Nyáry Krisztián tart online tárlatvezetést.

November 17-én ünnepeljük Budapest születésnapját, ezen a napon egyesült 1873-ban Pest, Buda és Óbuda. A 147. évfordulót ugyan a járvány miatt komoly biztonsági előírások mellett kell töltenünk, ám még így is számos izgalmas programból válogathatnak az ünnepelni vágyók: a Budapesten tartózkodók köztéri kiállításokat járhatnak végig a szabad levegőn, több online eseményt pedig élőben is lehet követni a képernyőink mögül.

Budapest napja alkalmából negyedszerre hirdeti meg A zene éjszakája rendezvényt a Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata. Tavaly még tíz belvárosi szórakozóhelyet töltött meg komolyzenével órákon keresztül az ország legismertebb szimfonikus zenekara – most viszont a járványhelyzetre reagálva online jelentkeznek az Akvárium Klubból, ahonnan három kamarakoncert élő közvetítését nézhetik végig a klasszikus dallamokra vágyók. A BFZ művészei mellett az idén Fischer Annie ösztöndíjat nyert fiatal muzsikusok is megmutatják magukat a kamerákon keresztül, a közvetítést pedig a Budapesti Fesztiválzenekar Youtube csatornáján és honlapján lehet követni.

A komolyzenei stream mellett a 100 szóban Budapest történetíró pályázat szervezői is eredményt hirdetnek: november 17-én reggel derül ki, hogy a rekordmennyiségű pályaműből melyik tizenkettő, legfeljebb 100 szóból álló történetet ítélte a legkiemelkedőbbnek a zsűri. A járvány ellenére ugyanis elképesztően sok, 2500-nál is több mininovella érkezett fővárosiaktól, vidékiektől és átutazóktól egyaránt, amelyeket mindössze a Budapesthez való kapcsolódásuk köt össze. Ennek alkalmából a POKET zsebkönyvek között is új kötetet üdvözölhetünk: keddtől kezdve kapható a POKET automatáiban a 100 szóban Budapest idei legjobb, 100 sztoriját tartalmazó kiskönyv.

Az online események mellett egy különleges, minden fővárosi szívét megmelengető, köztéri installáció is megtekinthető november 17-től a Városháza Parkban. A 100 szóban Budapest idei legjobb tizenkét történetét óriásplakátokon olvashatják el az Astoria és Deák Ferenc tér között sétálók. Bár ezek a plakátok csak december közepéig lesznek láthatók, egy maradandó kiállítás is születik: a Városháza Park szegélyét alkotó palánksorra felkerül a 100 szóban Budapest elmúlt hét évének három-három legjobb története is, méltó mementót állítva a Mindspace urbánus-irodalmi pályázatának.

November 17. másnapján is meglepetések várnak az érdeklődőkre, szerdán délután ugyanis Nyáry Krisztián író tart online tárlatvezetést a Városháza Park plakátkiállításáról, a Budapest Brand csapatát vezető Faix Csabával. A közvetítés során budapestiek és vidékiek egyaránt végignézhetik a köztéri kiállítás plakátjait, de az Énbudapestem Facebook oldalán később is elérhető marad a felvett anyag.

Aki kedvet érez hozzá, Budapest 147. születésnapját most játékos formában is megünnepelheti a virtuális térben. A MineBudapest legújabb pályázatában az Almássy-palota, a Hadik Ház, a Szilágyi Dezső téri református templom és a Margitszigeti palackozóüzem, illetve egy szabadon választott helyszín is szerepel a megépítendők között. A Fővárosi Önkormányzat gyerekeket és fiatalokat célzó edukációs programja így próbálja még inkább megismertetni és megszerettetni a várost az ifjabb generációval.

A 100 szóban Budapest történetíró pályázat és a hozzá kapcsolódó köztéri kiállítások a Mindspace csapatának szervezésében valósultak meg, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzatának teljeskörű támogatásával. A Budapesti Fesztiválzenekar által zenével megtöltött A zene éjszakája rendezvény fő támogatója szintén a Budapest Brand Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata.

A zene éjszakájának Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/724919888424158/

Nyáry Krisztián tárlatvezetése a 100 szóban Budapest köztéri kiállításról: https://www.facebook.com/events/3054682817966183/

A közvetítésekhez érdemes meglátogatni az Énbudapestem Facebook oldalt: https://www.facebook.com/Enbudapestem

Bővebb infó a Minebudapest projektről:

Forrás: Az én Budapest sztorim

,